Fitch Solutions: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας - Οι λόγοι

Fitch Solutions: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας - Οι λόγοι

H ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να προσθέσει 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη το 2024 και 3,3 μονάδες το 2025

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος στο 2,4% από 1,6% προχωρά η BMI της Fitch Solutions. Όπως εξηγούν οι αναλυτές του οίκοι, η αναβάθμιση οφείλεται στην ισχυρότερη αύξηση των επενδύσεων και την πιο αργή επιβράδυνση της αύξησης των εξαγωγών.

Ειδικότερα, η BMI επισημαίνει ότι οι βασικοί μοχλοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ξεπερνούν τις προσδοκίες της. Οι ιδιωτικές δαπάνες επιταχύνθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ενισχύοντας την άποψή της ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα τροφοδοτείται από την κατανάλωση. Οι εξαγωγές επίσης εξέπληξαν θετικά, εμφανίζοντας αύξηση 0,4%, κόντρα στις προβλέψεις του οίκου για συρρίκνωση.

Fitch Solutions: Ανεβάζει τον πήχυ για την Ελλάδα στο 2,4% – Οι παράγοντες-1

Οι συγκριτικά καλύτερες προοπτικές για τις εξαγωγές είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες πίσω από την αναβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη του 2024, καθώς η χαμηλή ανάπτυξη της Ευρωζώνης αναμενόταν να επιβαρύνει περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, σημειώνει η μονάδα της Fitch Solutions.

Κατόπιν τούτων, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να προσθέσει 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη το 2024 και 3,3 μονάδες το 2025, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών ενισχύεται από τις μισθολογικές αυξήσεις και τη μείωση του πληθωρισμού.

Fitch Solutions: Ανεβάζει τον πήχυ για την Ελλάδα στο 2,4% – Οι παράγοντες-2

Άλλωστε, η BMI εκτιμά ότι η μείωση του πληθωρισμού θα επιταχυνθεί από τα μέσα του έτους, με τον δείκτη να πέφτει στα τέλη του 2024 στο 2%, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα και τις υπηρεσίες θα μειώνονται, λόγω του χαμηλότερου κόστους παραγωγής και της χαλάρωσης των εντάσεων στον τομέα της προσφοράς.

Εν τω μεταξύ, το εργατικό κόστος για τις επιχειρήσεις αυξάνεται σημαντικά από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, με την πραγματική αύξηση των μισθών να είναι η ισχυρότερη από το πρώτο τρίμηνο του 2021 (4,9% το τρίτο τρίμηνο του 2023), ενισχύοντας το ρίσκο δευτερογενών πληθωριστικών πιέσεων.

Fitch Solutions: Ανεβάζει τον πήχυ για την Ελλάδα στο 2,4% – Οι παράγοντες-3

Από την άλλη, η BMI εκτιμά ότι η βελτίωση της πραγματικής αγοραστικής δύναμης θα ενισχύσει την ισχυρότερη συνεισφορά της κατανάλωσης στην ανάπτυξη, παρότι η ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξασθενείς τους τελευταίους μήνες.

Κατά τα άλλα, ο οίκος περιμένει αύξηση των επενδύσεων κατά 4,6% το 2024, καθώς οι πιέσεις από τα υψηλά επιτόκια αντισταθμίζονται από τις δημόσιες επενδύσεις. Για το 2024, αναμένεται επιτάχυνση της βιομηχανικής παραγωγής, ενώ οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται ότι θα οδηγήσουν σε υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις.

Fitch Solutions: Ανεβάζει τον πήχυ για την Ελλάδα στο 2,4% – Οι παράγοντες-4

Οι εξαγωγές αναμένεται να προσθέσουν 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη (από 0,4 μονάδες το 2023), καθώς η Ελλάδα θα βρει ισχυρότερη ζήτηση σε αγορές όπως η αμερικανική και οι γειτονικές της (π.χ. Βουλγαρία) για τα προϊόντα της, αντισταθμίζοντας την αδυναμία αγορών όπως η ιταλική, η γερμανική και η κυπριακή.

Στον τομέα του τουρισμού, η Ελλάδα θα ενισχύσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, καθώς αποτελεί φθηνότερο προορισμό σε σχέση με τις πιο ακριβές χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Fitch Solutions: Ανεβάζει τον πήχυ για την Ελλάδα στο 2,4% – Οι παράγοντες-5

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, η μονάδα της Fitch Solutions τους εντοπίζει στην αβεβαιότητα για τις προοπτικές της Ευρωζώνης και στις εντάσεις για τις θαλάσσιες μεταφορές στην Ερυθρά Θάλασσα, ειδικά καθώς αυτές επηρεάζουν τον ρόλο που παίζει το λιμάνι του Πειραιά στις εφοδιαστικές αλυσίδες μεταξύ Ασίας και Ανατολικής Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ