Επενδύσεις: Πού τοποθετούν τα μετρητά τους οι επικεφαλείς των μεγαλύτερων funds στο ασταθές 2024

Επενδύσεις: Πού τοποθετούν τα μετρητά τους οι επικεφαλείς των μεγαλύτερων funds στο ασταθές 2024

Έξι επενδυτικά funds από όλο τον κόσμο δηλώνουν «έτοιμα για το μέλλον»

Από τους εξωτερικούς παρόχους φαρμακευτικών υπηρεσιών έως τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου μεγαλύτερης διάρκειας και τις ιδιωτικές πιστωτικές συμφωνίες, οι επικεφαλής των επενδυτικών funds από τη Σιγκαπούρη έως την Ελβετία αναζητούν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και στοιχηματίζουν ότι η επιβράδυνση της οικονομίας έχει επιτέλους ωθήσει τις τιμές των assets προς τα κάτω, κινώντας το ευρύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η φετινή όμως χρονιά διαμορφώνεται ήδη ως μια δύσκολη πρόκληση για τους επενδυτές. Όπως τονίζει το Bloomberg, υπάρχουν έντονες συζητήσεις σχετικά με τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, τις προοπτικές οικονομικής επιβράδυνσης και τις κρίσιμες εκλογές σε όλο τον κόσμο, που προβληματίζουν ακόμη και τα funds.

Στελέχη μεγάλων επενδυτικών εταιρειών με σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση αποκάλυψαν στο Bloomberg πού σκοπεύουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους το ασταθές 2024.

GIC: 770 δισ. δολάρια

Ο CIO της GIC Pte Jeffrey Jaensubhakij βλέπει ένα έτος αυξημένων κινδύνων από τα «υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» επιτόκια που τρώνε τα οικονομικά των επιχειρήσεων μέχρι τα γεωπολιτικά προβλήματα και ακόμη και την τεχνητή νοημοσύνη που αναγκάζουν τις εταιρείες να κάνουν ακριβές προσαρμογές. Αυτό σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες για να γίνει ένας αξιόπιστος δανειστής για τις επιχειρήσεις που χρειάζονται κεφάλαια.

«Τα υψηλότερα επιτόκια και η περιορισμένη διαθεσιμότητα πιστώσεων καθιστούν την ανάπτυξη της ιδιωτικής πίστης σε έναν νέο τομέα ενδιαφέροντος», επισήμανε στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι η αντιστάθμιση του πληθωρισμού μέσω των πραγματικών περιουσιακών στοιχείων παραμένει σημαντική. «Στα ακίνητα, τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν ανθεκτικά στα logistics, τις φοιτητικές κατοικίες και τη φιλοξενία».

Και με τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής να συνεχίζει να αυξάνεται, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης εξετάζει επενδύσεις που βοηθούν στην ενεργειακή μετάβαση.

Pictet: 250 δισ. ελβετικά φράγκα (288 δισ. δολάρια)

Για τον CIO και επικεφαλής επενδύσεων της Pictet Wealth Management César Pérez Ruiz, η ενεργειακή ανεξαρτησία και η προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής αποτελούν βασικό θέμα για τις συμφωνίες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μιλάμε μόνο για προφανείς τομείς, όπως οι ηλιακοί συλλέκτες ή τα ηλεκτρικά οχήματα.

«Στρέφουμε το επενδυτικό μας ενδιαφέρον στους δικαιούχους – τις εταιρείες που θα κάνουν την ψηφιοποίηση, τις εταιρείες που θα κάνουν τις επενδύσεις σε υποδομές», είπε, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Schneider Electric SE. «Θα υπάρξουν βιομηχανικές εταιρείες τις οποίες αποκαλώ ‘τα νέα βασικά προϊόντα’».

Με τις εταιρείες ακινήτων, κατανάλωσης και τεχνολογίας της Κίνας να βιώνουν μια πρωτοφανή ρευστότητα, ο Ruiz παραμένει επιφυλακτικός για τις προοπτικές στους τομείς αυτούς, βρίσκοντας πολλές ομοιότητες με την ισπανική κρίση ακινήτων πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, η οποία έχει αντίκτυπο ακόμη και σήμερα.

«Κοιτάζουμε πρώτα τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη και η Ιαπωνία αποτελούν ελκυστικές αγορές για επενδύσεις, ιδίως οι εταιρείες ψυχαγωγίας, κατανάλωσης, ρομποτικής και ψηφιακών υπηρεσιών που εξυπηρετούν την εγχώρια αγορά της τελευταίας.

Partners Group: 147 δισεκατομμύρια δολάρια

Σε αντίθεση με πολλούς από τους συναδέλφους του, ο CIO της Partners Group Holding AG Stephan Schäli εξακολουθεί να βλέπει «φωτεινά» σημεία στην ταλαιπωρημένη Κίνα, ειδικά σε τομείς όπως οι φαρμακευτικές εταιρείες, όπου οι αποτιμήσεις που εκτοξεύτηκαν στο αποκορύφωμα της πανδημίας Covid-19 έχουν αρχίσει να γίνονται πιο προσιτές καθώς κυνηγούν κεφάλαια ανάπτυξης.

«Είμαστε παγκόσμιοι επενδυτές, γι’ αυτό και δεν αποκλείουμε την Κίνα», εξήγησε στο Bloomberg. Η εξωτερική ανάθεση φαρμακευτικών υπηρεσιών από την ανάπτυξη φαρμάκων σε εταιρείες παραγωγής και συσκευασίας δίνει ευκαιρίες, τόσο στην Κίνα όσο και σε άλλες δυτικές αγορές, πρόσθεσε.

Ενώ ο Schäli είναι σχετικά επιφυλακτικός όσον αφορά τα ακίνητα γραφείων, απηχεί την προτίμηση της GIC για τα περιουσιακά στοιχεία last mile logistics, καθώς και τον ενθουσιασμό της Pictet για τις εταιρείες που θα επωφεληθούν από την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες.

«Ο τομέας των υπηρεσιών πληροφορικής αλλάζει, οπότε οι εταιρείες που είναι σε θέση να εφαρμόσουν την τεχνητή νοημοσύνη και να βοηθήσουν άλλες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν τις νέες τάσεις, είναι ένα ελκυστικό θέμα», δήλωσε. Οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με την ESG αποτελούν επίσης στόχο.

China Asset Management: 263 δισεκατομμύρια δολάρια

Η αγορά της Κίνας μπορεί να έχει περισσότερες ανοδικές εκπλήξεις από ό,τι καθοδικές το 2024, ακόμη και αν η οικονομική επιβράδυνση της χώρας και η κρίση των ακινήτων επιβαρύνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σύμφωνα με τον Richard Pan, CIO των παγκόσμιων επενδύσεων κεφαλαίου της China Asset Management Co. με έδρα το Πεκίνο.

Οι καταλυτικοί παράγοντες για μια τέτοια στροφή περιλαμβάνουν μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων στην Κίνα, καθώς το αναμενόμενο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μπορεί να δώσει μεγαλύτερο περιθώριο στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Κίνας, και ακόμη ισχυρότερη στήριξη για την προβληματική αγορά ακινήτων, όπως η άρση των περιορισμών στην αγορά κατοικίας σε πόλεις υψηλού επιπέδου.

«Αυτό που μας λείπει είναι απλώς η εμπιστοσύνη», εξήγησε ο Pan, αναφερόμενος στην ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Μόλις ανακοπεί η διολίσθηση των ακινήτων, «η εμπιστοσύνη πιθανότατα θα επιστρέψει».

Οι κινεζικές εταιρείες έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικές από την έναρξη της πανδημίας και θα συνεχίσουν να το κάνουν, είπε. Ενώ η άνοδος των κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων και των παραγωγών ηλιακών πάνελ ήταν γνωστή, υποστήριξε ότι οι περιορισμοί στα προηγμένα τσιπ βοήθησαν τους κατασκευαστές ημιαγωγών της χώρας να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Ως απόδειξη, ο Pan επεσήμανε τα στοιχεία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, τα οποία, όπως είπε, έδειξαν ότι η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας καθοδηγήθηκε περισσότερο από την προηγμένη μεταποίηση σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Και το μέγεθος της κινεζικής οικονομίας της επιτρέπει να έχει τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη βασικών τεχνολογιών όπως οι νέες μορφές ενέργειας και η τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τον Pan.

«Τέτοιοι παράγοντες έχουν παραμεληθεί σοβαρά από την αγορά», δήλωσε, προβλέποντας ότι οι τομείς της ιατρικής, της υγειονομικής περίθαλψης και του ηλεκτρονικού εμπορίου θα ανακάμψουν.

Temasek: 285 δισ. δολάρια

Για τον κρατικό επενδυτή της Σιγκαπούρης Temasek Holdings Pte, η προοπτική μείωσης των επιτοκίων από τη Fed είναι μια «εποικοδομητική πρόκληση» για την αμερικανική αγορά, επισήμανε ο CIO Rohit Sipahimalani. Η χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών θα μειώσει τους κινδύνους ύφεσης, πρόσθεσε.

«Οι αποτιμήσεις καθιστούν απίθανο να δούμε υπερβολικά κέρδη σε επίπεδο δείκτη, αν και υπάρχουν ελκυστικές ευκαιρίες σε ορισμένους τομείς», εξήγησε στο Bloomberg ο Sipahimalani. Του αρέσει η Ινδία, παρά τις αποτιμήσεις που είναι «λίγο διογκωμένες», και τον ελκύει η Ιαπωνία, εν μέρει χάρη στις μεταρρυθμίσεις του Χρηματιστηρίου του Τόκιο.

Στις ιδιωτικές αγορές, ο Sipahimalani βλέπει να έρχεται στο προσκήνιο μια επανεκτίμηση των αποτιμήσεων.

«Ορισμένοι παίκτες ιδιωτικών κεφαλαίων που πρέπει να δώσουν ρευστότητα πίσω στους LPs τους πιέζονται τώρα να πουλήσουν σε πιο ρεαλιστικές τιμές», δήλωσε. «Και οι εταιρείες που συγκέντρωσαν πολλά χρήματα το 2021 φτάνουν τώρα στη χρήση αυτών των χρημάτων. Πρέπει να επιστρέψουν για να αντλήσουν αυτά τα χρήματα και θα πρέπει να το κάνουν σε πιο ρεαλιστικές αποτιμήσεις».

Η ζήτηση για κεφάλαια μπορεί να επιβραδυνθεί από την πλημμύρα των ιδιωτικών πιστώσεων που πλήττουν την αγορά, είπε, σημειώνοντας ότι η ίδια η Temasek παίζει στον χώρο, ειδικά όταν προσφέρει αποδόσεις που μοιάζουν με «μετοχές», όπως κάνει σήμερα.

Rest Super: 80 δισ. δολάρια Αυστραλίας (53 δισ. δολάρια)

Το αυστραλιανό συνταξιοδοτικό ταμείο Rest Super εξακολουθεί να βλέπει την ελκυστικότητα των ακινήτων και του real estate, αλλά προσθέτει ότι οι ιδιωτικές αγορές «δεν έχουν ακόμη επηρεαστεί από τον δομικά υψηλότερο πληθωρισμό», σύμφωνα με τον CIO Andrew Lill.

Ενώ το Rest Super έχει αυξήσει την έκθεσή του σε ιδιωτικές πιστώσεις κατά τους τελευταίους 18 μήνες και θα συνεχίσει να το κάνει κατά τη διάρκεια του 2024, δίνει επίσης προσοχή σε ένα σταθερό σημείο των θεσμικών χαρτοφυλακίων: τα ομόλογα.

Το ταμείο έχει επιμηκύνει τη διάρκεια του χαρτοφυλακίου ομολόγων του. «Όταν τα 10ετή αμερικανικά ομόλογα έφτασαν το 5% τον Οκτώβριο, αποφασίσαμε να ολοκληρώσουμε την άσκηση επιμήκυνσης του επιτοκίου μας», δήλωσε ο Lill. «Αυτό ήταν το επίπεδο των αποδόσεων στο οποίο τα σταθερά επιτόκια έγιναν ένα καλύτερο ‘αμυντικό’ περιουσιακό στοιχείο από όσα υπάρχουν στο χαρτοφυλάκια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ