Focus Bari: Αποφεύγουν τα ρίσκα στο χρηματιστήριο οι Έλληνες - Δεν καταλαβαίνουν τα crypto

Focus Bari: Αποφεύγουν τα ρίσκα στο χρηματιστήριο οι Έλληνες - Δεν καταλαβαίνουν τα crypto

Αποστροφή τείνουν να δείχνουν οι μεγαλύτερες ηλικίες, με τουλάχιστον το 50% των ερωτηθέντων άνω των 25 να δηλώνουν επιφυλακτικοί.

Μόλις το 14% των Ελλήνων θέλει να παίρνει «ρίσκα» στο χρηματιστήριο, έναντι του 63% που τα αποφεύγει ως αποτέλεσμα της δεκαετίας της κρίσης και της σημερινής κατάστασης της οικονομίας.

Αυτό διαπιστώνει πρόσφατη έρευνα της Focus Bari, η οποία διενεργήθηκε ανάμεσα σε 6.210 Έλληνες μεταξύ 18 και 64 ετών και αποτυπώνει επίσης ότι ένα υπολειπόμενο 23% έχει ουδέτερη στάση απέναντι στα χρηματιστηριακά ρίσκα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα τείνουν να δείχνουν οι γυναίκες (69% των γυναικών δήλωσε ότι αποφεύγει τα ρίσκα στο χρηματιστήριο) έναντι των ανδρών (57%). Επίσης, αποστροφή τείνουν να δείχνουν οι μεγαλύτερες ηλικίες, με τουλάχιστον το 50% των ερωτηθέντων άνω των 25 να δηλώνουν επιφυλακτικοί. Αντιθέτως, ένα σημαντικά μικρότερο ποσοστό, το 39%, των ερωτηθέντων μεταξύ 18 και 24 ετών δήλωσε ότι δεν θέλει να παίρνει ρίσκα στο χρηματιστήριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την πρόταση «Μου αρέσει να παίρνω ρίσκα στο χρηματιστήριο» συμφωνούν απολύτως μόλις το 14% των ερωτηθέντων.

Αν και οι περισσότεροι Έλληνες αναζητούν κερδοφόρους τρόπους για να επενδύσουν τα χρήματά τους τα τυχόν ρίσκα που θα πρέπει να λάβουν στο περιβάλλον του χρηματιστηρίου τους αποτρέπουν να τοποθετηθούν σε μετοχές.

Εξοικείωση με τα διαδικτυακά τραπεζικά συστήματα

Οι Έλληνες, όλων των ηλικιών, φαίνεται να έχουν εξοικειωθεί με συστήματα όπως το eBanking, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας έρευνας της Focus Bari με τίτλο «Πώς νιώθουν οι Έλληνες για τα οικονομικά τους;»

Περισσότερο εξοικειωμένοι εμφανίζονται οι άντρες (1 στους 2) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι σχετικά μικρότερο.

Ωστόσο, οι καταναλωτές ανησυχούν για τη διαδικτυακή απάτη, πιστεύοντας ότι κάποιος μπορεί εύκολα να γίνει θύμα στις μέρες μας εξ ου και ελέγχουν τακτικά τους λογαριασμούς τους για ύποπτες συναλλαγές και διαδικτυακές απάτες.

Η ασφάλεια και το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων φαίνεται να είναι ένα μείζον ζήτημα που συνεχίζει να απασχολεί τους Έλληνες.

Πάντως 6 στους 10 χρησιμοποιούν τις τραπεζικές τους κάρτες για να κάνουν αγορές μέσω διαδικτύου, φροντίζοντας να μην είναι δημόσια τα στοιχεία τους.

Σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα είναι ένα θέμα που εξακολουθεί να μπερδεύει πολύ τους Έλληνες. Ειδικότερα, ένας στους δύο δεν τα κατανοεί ή δεν τα εμπιστεύεται πλήρως.

Έτσι, εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι για το τι θα συμβεί στο μέλλον και για το αν πρέπει ή όχι να ενσωματώσουν κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin στην καθημερινή τους ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ