Axia: Αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα

Axia: Αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα

Στο επίκεντρο πλέον η επενδυτική βαθμίδα

Με την ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνη στη Νέα Δημοκρατία να υποδηλώνει τη στήριξη στις πολιτικές που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη, η Axia διαπιστώνει μια αλλαγή του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα, χωρίς ισχυρά κόμματα της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την απροσδόκητη έκρηξη της στήριξης στα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Έπειτα από τις εκλογές, δίνεται το πράσινο φως στον Κυριάκο Μητσοτάκη να εφαρμόσει πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις, με στόχο τον περαιτέρω μετασχηματισμό της χώρας.

Μένει να δούμε πώς ο Σύριζα θα προσπαθήσει να επανεφεύρει τον εαυτό του και αν το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να «χτίσει» momentum, τονίζουν οι αναλυτές.

Η επενδυτική βαθμίδα έχει προεξοφληθεί

Όπως επισημαίνει η ανάλυση της Axia, οι προσπάθειες της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αποφέρει αποτελέσματα, δίνοντας τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν τις μέσες επιδόσεις των χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της εταιρείας, η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, καθώς έχει θετικούς καταλύτες, όπως τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τις αυξημένες ιδιωτικές επενδύσεις, τον ισχυρότερο χρηματοοικονομικό τομέα και την πλεονεκτική θέση συγκεκριμένων τομέων, όπως ο τουρισμός και η ενέργεια.

Επιπλέον, ο προϋπολογισμός αναμένεται να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα, οδηγώντας σε μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Axia εκτιμά ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα σύντομα, πιθανότατα έως το 4ο τρίμηνο του 2023, καθώς ήδη βρίσκεται ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα στις αξιολογήσεις των Fitch, S&P και DBRS.

Άλλωστε, τα ομόλογα διαπραγματεύονται ήδη σαν η χώρα να έχει ανακτήσει το καθεστώς investment grade, με την απόδοση του 10ετούς να παρουσιάζει σημαντική πτώση και να συγκρίνεται με τα ομόλογα χωρών που ήδη βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα.

Το όφελος

Σε κάθε περίπτωση, η Axia τονίζει ότι το investment grade θα αποτελέσει θετικό καταλύτη για την αγορά, με δεδομένο ότι ένας αριθμός ξένων επενδυτών δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε ελληνικά assets, λόγω της αξιολόγησης junk. Η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει την πόρτα σε νέες εισροές στα ελληνικά assets, επιτρέποντας την θετική επανατιμολόγηση και του ΧΑ.

Οι αναλυτές της Axia καταλήγουν λέγοντας ότι η Ελλάδα βιώνει έναν αναπτυξιακό κύκλο και παρά τις θετικές επιδόσεις μέχρι στιγμής, οι προοπτικές αυτές δεν έχουν αποτιμηθεί πλήρως από την αγορά ακόμα.

Οι ευνοϊκές πολιτικές εξελίξεις (ισχυρή κυβέρνηση, απουσία πολιτικού κινδύνου), σε συνδυασμό με το καλό οικονομικό momentum, την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και τις ελκυστικές αποτιμήσεις, αναμένεται να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική αγορά, τονίζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ