Άρχισε η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Βουλγαρίας - Σερβίας

 Άρχισε η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Βουλγαρίας - Σερβίας


Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Σερβίας θα έχει μήκος 170 χλμ. και θα εκτείνεται από τη βουλγαρική πόλη Νόβι 'Ισκαρ έως την πόλη Νις της Σερβία

 

Η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Βουλγαρίας - Σερβίας είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας που προσφέρει στην περιοχή νέες ευκαιρίες για τη διαφοροποίηση και την ασφάλεια των προμηθειών, δήλωσε σήμερα από την πόλη Κοστινμπρόντ της δυτικής Βουλγαρίας ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ. Μαζί με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, παρευρέθηκε στην έναρξη της κατασκευής του έργου στη βουλγαρική πλευρά τoυ διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Σερβίας.

Ο Ράντεφ δήλωσε επίσης ότι αυτό είναι "ένα ακόμη βήμα για την εμβάθυνση των σχέσεων με τη γειτονική Σερβία και την πρόοδο ολόκληρης της περιοχής".

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ο διασυνδετήριος αγωγός αποτελεί απόδειξη της βούλησης των δύο χωρών να οικοδομήσουν μαζί ένα όραμα για το κοινό τους ευρωπαϊκό μέλλον που να βασίζεται στην αλληλεγγύη, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και υποστήριξη, τις καινοτόμες προσεγγίσεις και τις νέες τεχνολογίες.

"Αυτό το έργο αποτελεί παράδειγμα για το πώς η βιώσιμη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδηγεί σε κοινά οφέλη -- και όχι μόνο για τις δύο χώρες μας. Προσφέρει νέες ευκαιρίες για την περιοχή μέσω της πραγματικής διαφοροποίησης των πηγών και ασφαλούς εφοδιασμού. Είναι ένα παράδειγμα επιτυχημένης εφαρμογής της ευρωπαϊκής στρατηγικής για προσιτή ενέργεια", δήλωσε ο Ράντεφ.

Σύμφωνα με όσα είπε, η επιτυχία της Σερβίας να διατηρήσει και να δημιουργήσει νέες συνδέσεις με τις γειτονικές χώρες, έγινε επιτυχία για τη Βουλγαρία, χάρη στον διασυνδετήριο αγωγό, γιατί αποκτά ευρύτερη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο πρόεδρος Ράντεφ δήλωσε ακόμη ότι η Βουλγαρία έχει αποδειχθεί αξιόπιστη χώρα διέλευσης. "Ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, όταν είχαμε διακόψει ξαφνικά όλες τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, συνεχίσαμε να μεταφέρουμε φυσικό αέριο στη Σερβία". Υπενθύμισε ότι η Βουλγαρία πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατεθεί βοήθεια για τη σταθεροποίηση των ενεργειακών συστημάτων των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας τόνισε ότι οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου στην περιοχή σημαίνουν πολύ περισσότερα από ένα έργο υποδομής: "Ανοίγουν ευκαιρίες, αποτελούν σύμβολο του δυναμικού της περιοχής για μελλοντική ανάπτυξη". "Σημαίνουν ασφάλεια, συνεργασία, διαφοροποίηση, τον δρόμο και το κλειδί για ένα ειρηνικό, δημοκρατικό περιβάλλον που ευημερεί στην περιοχή".

Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Σερβίας θα έχει μήκος 170 χλμ. και θα εκτείνεται από τη βουλγαρική πόλη Νόβι 'Ισκαρ έως την πόλη Νις της Σερβίας. Τα 62 χλμ. θα είναι στη βουλγαρική επικράτεια. Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου θα έχει χωρητικότητα έως 1,8 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως και θα επιτρέπει την αντίστροφη ροή. Η γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου αποτελεί έργο κοινού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του μηχανισμού "Συνδέοντας την Ευρώπη".

Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Βουλγαρίας - Σόφιας αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις αρχές του επόμενου χειμώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ