Υεμένη: Μαίνονται οι συγκρούσεις στο νότο - Τουλάχιστον 27 νεκροί από επίθεση της Αλ Κάιντα

Υεμένη: Μαίνονται οι συγκρούσεις στο νότο - Τουλάχιστον 27 νεκροί από επίθεση της Αλ Κάιντα

Είκοσι ένας αυτονομιστές μαχητές και τουλάχιστον έξι μέλη της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν σε επίθεση που εξαπέλυσε η τζιχαντιστική οργάνωση στη νότια Υεμένη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πληροφορίες από το γαλλικό πρακτορείο, τα μέλη της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) επιτέθηκαν σε θέσεις των αυτονομιστών δυνάμεων του Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου στο κυβερνείο του Αμπιάν.

Από την τρίωρη μάχη «σκοτώθηκαν 21 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και ένας αξιωματικός» και έξι μαχητές της Αλ Κάιντα, ανέφερε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος. Άλλες πηγές, προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας, επιβεβαίωσαν αυτόν τον απολογισμό.

Ο πόλεμος που μαίνεται στην Υεμένη από το 2014 έχει φέρει αντιμέτωπες τις κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας, που στηρίζονται από έναν στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, με τους αντάρτες Χούθι οι οποίοι στηρίζονται από το Ιράν. Οι αντάρτες ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και μεγάλες εκτάσεις στα βόρεια και τα δυτικά.

Ωστόσο, οι δυνάμεις που αντιτίθενται στους Χούθι είναι ετερόκλητες, καθώς μεταξύ αυτών είναι και οι αυτονομιστές που δέχτηκαν σήμερα την επίθεση της Αλ Κάιντα. Ανήκουν στη λεγόμενη δύναμη της «Ζώνης Ασφαλείας» που εκπαιδεύεται και εξοπλίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ελπίζουν ότι θα δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος της Νότιας Υεμένης, όπως ήταν μέχρι το 1990.

Η «Ζώνη Ασφαλείας» έχει αναλάβει την προστασία των νοτίων περιοχών της Υεμένης οι οποίες, έχοντας πρόσβαση στη θάλασσα και στο Κέρας της Αφρικής, ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα Εμιράτα.

Από το χάος που προκάλεσε ο πόλεμος επωφελούνται ένοπλες ομάδες, μεταξύ των οποίων και η AQAP, η οποία εξαπολύει επιθέσεις εναντίον όλων, καθώς έχει επιτεθεί και στους Χούθι και στις κυβερνητικές δυνάμεις. Πρόσφατα, οι δυνάμεις της «Ζώνης Ασφαλείας» ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν μια στρατιωτική επιχείρηση «ευρείας κλίμακας» κατά των τρομοκρατών στην Αμπιάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ