Έφοδος του FBI στο σπίτι του Τράμπ στη Φλόριντα

Η αναζήτηση σχετίζεται με αφαιρεθέντα απόρρητα διαβαθμισμένα έγγραφα από το Λευκό Οίκο. Ο πρώην πρόεδρος λέει ότι άνοιξσν το χρηματοκιβώτιό του στο Μαρ-α-Λάγκο

Έφοδος του FBI στο σπίτι του Τράμπ στη Φλόριντα

Ομοσπονδιακοί ερευνητές του FBI, εισέβαλαν στην κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα χθες, στο πλαίσιο έρευνας για το αν πήρε διαβαθμισμένα έγγραφα από τον Λευκό Οίκο, όταν έφυγε από το αξίωμά του, μια εκρηκτική εξέλιξη που κινδυνεύει να πλανάται πάνω από την πιθανή υποψηφιότητά του για την προεδρία το 2024.

Ο Τραμπ, ο οποίος βρισκόταν στη Νέα Υόρκη τη στιγμή της επιδρομής, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών ερευνούσαν το Μαρ-α-Λάγκο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Τραμπ, αλλά ένα άτομο εξοικειωμένο με την έρευνα είπε ότι σχετίζεται με την πιθανή κακή διαχείριση των αρχείων.

Η επιδρομή ξεκίνησε το πρωί και διήρκεσε μέχρι μετά τις 6 το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες.

"Το όμορφο σπίτι μου, το Μαρ-Α-Λάγκο, στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, βρίσκεται επί του παρόντος υπό πολιορκία, επιδρομή και κατάληψη από μια μεγάλη ομάδα πρακτόρων του FBI», ανέφερε ο Τραμπ σε δήλωσή του τη Δευτέρα. Δεν ανέφερε τι ζητούσαν. «Διέρρηξαν ακόμη και το χρηματοκιβώτιό μου!"

Η τοποθεσία του χρηματοκιβωτίου στο Μαρ-α-Λάγκο ήταν ένα μυστικό, σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, οι οποίοι είπαν ότι ορισμένοι από τους στενότερους βοηθούς του Τραμπ δεν γνώριζαν την ύπαρξή του.

Η επιδρομή της Δευτέρας σχετίζεται με αίτημα της Εθνικής Υπηρεσίας Αρχείων, προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, να εξετάσει τη μεταφορά προεδρικών εγγράφων στο Μαρ-α-Λάγκο, συμπεριλαμβανομένου διαβαθμισμένου υλικού. Η Υπηρεσία, τον Ιανουάριο, ανέκτησε 15 κιβώτια αρχείων από το Μαρ-α-Λάγκο. Ο Τραμπ παρέδωσε αυτά τα έγγραφα μόνο αφού αντιμετώπισε πιθανές νομικές ενέργειες για την απομάκρυνσή τους.

Ο Τραμπ εκπροσωπείται από τον, Έβαν Κορκοράν και τον Τζον Ρόουλι, σε συνομιλίες με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση.

Η αναζήτηση είναι μια πρωτοφανής εξέλιξη στις συνεχιζόμενες νομικές μάχες που αφορούν τον πρώην πρόεδρο, καθώς είναι σαφώς ότι έχει ως στόχο να επηρεάσει μια νέα υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο το 2024, τη στιγμή που κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις και τις προτιμήσεις, στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Έρχεται επίσης καθώς η επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου και ομοσπονδιακοί ερευνητές διερευνούν τις ενέργειες του στενού κύκλου του Τραμπ που σχετίζονται με τη μοιραία ταραχή στο Καπιτώλιο.

Καθ' όλη τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Τραμπ κρατούσε διάφορα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων αποκόμματα ειδήσεων, ενθύμια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, διαβαθμισμένα έγγραφα, αποθηκευμένα σε ξεχωριστούς σωρούς. Μερικά από αυτά τα έγγραφα ήταν μεταξύ των αντικειμένων που συσκευάστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Mar-a-Lago όταν έφυγε από το γραφείο.

Ο Τραμπ δεν ενημερώθηκε για το τι πρέπει να πάρει και τι όχι, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Πιθανότατα δεν είδε όλα όσα μεταφέρθηκαν καθώς, οι μεταφορείς και το προσωπικό διαμονής έκαναν το μεγαλύτερο μέρος της συσκευασίας. Ο Τραμπ θα ήταν έξαλλος αν κάποιος είχε τακτοποιήσει τα κουτιά για να αφαιρέσει οτιδήποτε, είπαν βοηθοί.

Ο Τραμπ εκμεταλλεύτηκε την επιδρομή για να εμφανιστεί ως πολιτικό θύμα, λέγοντας ότι στοχοποιήθηκε για να εκτροχιάσει την πιθανή υποψηφιότητά του μέσω «της οπλοποίησης του Δικαστικού Συστήματος». Ο Τραμπ κατήγγειλε ότι κακοποιήθηκε από «Δημοκρατικούς που απεγνωσμένα δεν θέλουν να θέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2024».

Ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, Ρεπουμπλικάνος από την Καλιφόρνια, έγραψε στο Twitter, στον Γενικό Εισαγγελέα, Μέρικ Γκάρλαντ, να «διατηρήσεται τα έγγραφά σας και να καθαρίσεται το ημερολόγιό σας», λέγοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι «θα ασκήσουν άμεση εποπτεία» του υπουργείου Δικαιοσύνης εάν αναλάβουν τον έλεγχο της Βουλής τον Νοέμβριο.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν είχε λάβει γνώση της ενέργειας και παρέπεμψε ερωτήσεις σχετικά με την επιδρομή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο αρνήθηκε να σχολιάσει. Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Η επιδρομή του FBI είναι ο τελευταίος πονοκέφαλος για τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος αντιμετωπίζει πολλές ομοσπονδιακές και πολιτειακές έρευνες.

Η Barbara McQuade, πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας που διδάσκει νομικά στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δήλωσε ότι δεν γνώριζε καμία προηγούμενη υπόθεση όπου εκτελέστηκε ένταλμα στο σπίτι ενός πρώην προέδρου.

«Ακόμη και ο πρόεδρος Νίξον έλαβε κλήτευση για τις ηχογραφήσεις του», είπε.

Άλλες έρευνες περιλαμβάνουν ένα ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων στην Ουάσινγκτον που εξετάζει τις προσπάθειες του Τραμπ και του στενού του κύκλου να δημιουργήσει ψεύτικους εκλέκτορες και να πιέσει τον πρώην αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να ανατρέψει τις εκλογές του 2020. Έρευνα για πιθανές παραβιάσεις του νόμου της πολιτείας της Τζόρτζια σχετικά με τις προσπάθειές του να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα εκεί· και μια αστική έρευνα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης για τις οικονομικές υποθέσεις του Τραμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ