ΕΔΔΑ: Η Άγκυρα παραβίασε την υποχρέωσή της να απελευθερώσει άμεσα τον Οσμάν Καβαλά

  ΕΔΔΑ: Η Άγκυρα παραβίασε την υποχρέωσή της να απελευθερώσει άμεσα τον Οσμάν Καβαλά

Μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, οι τρεις αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσαν εκ νέου την Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τον Οσμάν Καβάλα.

Η Άγκυρα παραβίασε την υποχρέωσή της να απελευθερώσει άμεσα τον Οσμάν Καβαλά, παρά την απόφαση που εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 2019 και ως εκ τούτου παραβίασε τη Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Συγκεκριμένα, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι: «Η Τουρκία παρέβη την υποχρέωσή της βάσει του άρθρου 46 § 1 να συμμορφωθεί με την απόφαση που εκδόθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2019, η οποία καλούσε την κυβέρνηση να τερματίσει την κράτηση του Οσμάν Καβαλά και να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωσή του». Η απόφαση αυτή του ΕΔΔΑ έρχεται μετά τη δεύτερη παραπομπή της Τουρκίας από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, οι τρεις αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσαν εκ νέου την Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τον Οσμάν Καβάλα. "Η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις της βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Χαιρετίζουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που εκδόθηκε σήμερα, η οποία δίνει σαφή απάντηση σε αυτό το σημείο. Ανανεώνουμε την έκκλησή μας για άμεση απελευθέρωση του κ. Καβάλα", τονίζουν με κοινή δήλωσή τους οι τρεις αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης (ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Simon Coveney, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Tiny Kox, και η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić).

Στην ίδια δήλωση, επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την Τουρκία, ως Μέρος της Σύμβασης, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ότι το θέμα θα παραμείνει υπό την εποπτεία της Επιτροπής Υπουργών έως ότου εκτελεστεί πλήρως η απόφαση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ