Ο Ερντογάν διαψεύδει το Κρεμλίνο - Μέλος της ρωσικής διπλωματικής αποστολής ο Αμπράμοβιτς

Ο Ερντογάν διαψεύδει το Κρεμλίνο - Μέλος της ρωσικής διπλωματικής αποστολής ο Αμπράμοβιτς

«Αντί να κοιτάμε ποιος ήταν στο τραπέζι, θα πρέπει να κοιτάμε εκ μέρους ποιου ήταν εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Διαψεύδει το Κρεμλίνο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φέρεται να δήλωσε σήμερα Πέμπτη (31.3.2022) ότι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της Ρωσίας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα.

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς παρευρέθηκε στις συνομιλίες της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη, στην πρώτη δια ζώσης συνάντηση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ως μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας. Αντί να κοιτάμε ποιος ήταν στο τραπέζι, θα πρέπει να κοιτάμε εκ μέρους ποιου ήταν εκεί».


Από τις εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την προεδρία, ο Ρώσος μεγιστάνας εμφανίστηκε απρόσμενα και φαίνεται να κάθεται μεταξύ των παρατηρητών παρά στο κεντρικό τραπέζι των δύο διαπραγματευτικών ομάδων.

«Εάν η Ρωσία και ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν προτίμησαν να βάλουν τον Αμπράμοβιτς στην αποστολή τους, αυτό σημαίνει ότι πιστεύουν σε αυτόν και τον εμπιστεύονται», φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από το Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με το δίκτυο NTV και άλλα μέσα ενημέρωσης.


Ο Αμπράμοβιτς είναι ο σύνδεσμος μεταξύ Κιέβου και Μόσχας

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε στο δίκτυο A Haber ότι ο Αμπράμοβιτς λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ Κιέβου και Μόσχας από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου και εργάζεται «ειλικρινώς» για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

«Φυσικά, οι επίσημες συνομιλίες είναι σημαντικές, οι διαπραγματεύσεις είναι σημαντικές, αλλά η δημόσια γνώμη είναι ευαίσθητη, όλοι θέλουν να διατηρήσουν τη θέση τους και υπάρχουν κανάλια που θα πρέπει να μείνουν ανοικτά μεταξύ ηγετών και χωρών. Σε αυτό, ο Αμπράμοβιτς διαδραματίζει χρήσιμο ρόλο», δήλωσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έχει πει ότι ο Αμπράμοβιτς δεν ήταν επίσημο μέλος της ρωσικής αποστολής, αλλά παραδέχθηκε την παρουσία του για να «καταστούν δυνατές ορισμένες επαφές». Παράλληλα, η Δύση έχει επιβάλλει κυρώσεις στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς.


Ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία είναι έτοιμη, επί της αρχής, να λειτουργήσει ως εγγυήτρια χώρα για την Ουκρανία, αλλά οι λεπτομέρειες ενός τέτοιου εγχειρήματος θα πρέπει να καθοριστούν, προσθέτοντας ότι η απόφαση της Μόσχας να προχωρήσει σε μερική αποκλιμάκωση των επιχειρήσεών της κοντά στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ είναι «πραγματικά σημαντική».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πτήση από το Ουζμπεκιστάν, ο Ερντογάν είπε ότι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, όπου η Ουκρανία επέδωσε στη Ρωσία γραπτες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου, έδωσαν «σημαντική ώθηση» στη διαδικασία.

«Στο θέμα της παροχής εγγυήσεων ασφαλείας, μπορούμε να είμαστε μια από τις εγγυήτριες χώρες που διασφαλίζουν την ασφάλεια της Ουκρανίας, είμαστε έτοιμοι για αυτό επί της αρχής, αλλά φυσικά χρειάζεται να καθοριστούν οι λεπτομέρειες αυτού», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με το δίκτυο NTV, αναφερόμενος στην προσφορά της Ουκρανίας προς αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να λειτουργήσουν ως εγγυητές ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ