Φοβούνται νέα «Φινλανδοποίηση»; Το Ελσίνκι φοβάται ρωσική παρέμβαση στη συζήτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Φοβούνται νέα «Φινλανδοποίηση»; Το Ελσίνκι φοβάται ρωσική παρέμβαση στη συζήτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία πρέπει να προετοιμαστεί για ενέργειες ρωσικής ανάμιξης και για υβριδικές επιθέσεις που σχετίζονται με τη συζήτηση που γίνεται για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε σήμερα η υπηρεσία πληροφοριών της.

"Ολόκληρη η φινλανδική κοινωνία πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για ρωσικές προσπάθειες επιρροής της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της Φινλανδίας στο θέμα του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφάλειας (Supo).

Στην ετήσια έκθεσή του για τις απειλές που αντιμετωπίζει η Φινλανδία, η υπηρεσία υπογραμμίζει τον κίνδυνο "εκτεταμένης ρωσικής παρέμβασης και παράνομης παρακολούθησης".

Αυτό το σαββατοκύριακο, ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο παραδέχθηκε ότι μια προσπάθεια ένταξης στο ΝΑΤΟ μπορεί να προκαλέσει "βεβιασμένες" απαντήσεις από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων και παραβιάσεων του εναέριου χώρου ή εδαφών. Παράλληλα, το είναι κανείς προστατευμένος από το Άρθρο 5 της αμοιβαίας βοήθειας της συμμαχίας θα είχε "αποτρεπτικό αποτέλεσμα" σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις σε βάρος της Φινλανδίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας.

Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου οδήγησε σε μια εντυπωσιακή μεταστροφή της φινλανδικής κοινής γνώμης υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, με σχεδόν το 60% του πληθυσμού να είναι τώρα υπέρ της συμμετοχής στη στρατιωτική συμμαχία.

Το Ελσίνκι έχει απορρίψει την ιδέα ενός επείγοντος αιτήματος για ένταξη αλλά πραγματοποιεί σημαντικές πολιτικές διαβουλεύσεις εδώ και ένα μήνα. Καμία απόφαση για μια πιθανή κοινοβουλευτική συζήτηση δεν θα ληφθεί πριν γίνουν γνωστά τα συμπεράσματα μιας νέας στρατηγικής αναθεώρησης για την κατάσταση ασφαλείας, κάτι που αναμένεται τον Απρίλιο, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η Supo συμβούλευσε σήμερα τις φινλανδικές εταιρίες να είναι σε "συνεχή επαγρύπνηση" σε ό,τι αφορά τις κυβερνοεπιθέσεις, κυρίως εναντίον του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας ή άλλων κρίσιμων υποδομών.

Τα τελευταία χρόνια, η Φινλανδία έχει δηλώσει ότι έχει αντιμετωπίσει "υβριδικές", όπως χαρακτηρίζονται, τακτικές από τη Ρωσία, όπως οι επαναλαμβανόμενες είσοδοι ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της ή η μεταφορά 1.700 μεταναστών στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας το 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ