Ερντογάν: Συνεχίζει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης για συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι στην Τουρκία

Ερντογάν: Συνεχίζει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης για συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι στην Τουρκία

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Πέμπτης (17/3) για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν είπε στον πρόεδρο της Ρωσίας ότι μία μόνιμη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μία μακροπρόθεσμη λύση. Επιπλέον, του επισήμανε ότι η Τουρκία διατηρεί την ειλικρινή προσέγγιση που επέδειξε από την αρχή, για να εξασφαλίσει την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Στη συνέχεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η επίτευξη συναίνεσης σε ορισμένα ζητήματα μπορεί να απαιτήσει συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών, και έτσι επανέλαβε την πρόταση του να “φιλοξενήσει” τον Πούτιν και τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Κωνσταντινούπολη ή στην Άγκυρα.

Τέλος, επέστησε την προσοχή στην ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Ελπίδες Τσαβούσογλου για κατάπαυση πυρός

Αυξημένες ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας βλέπει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έπειτα από επισκέψεις του στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στην πόλη Λβιβ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι πρότεινε η 24ωρη κατάπαυση του πυρός να παρακολουθείται από ανθρωπιστικές ομάδες. Επίσης, είπε ότι το Κίεβο πρότεινε στην Τουρκία να γίνει μια από τις τρίτες χώρες που θα εγγυώνται την ασφάλεια της Ουκρανίας, συμπληρώνοντας ότι η Μόσχα δεν είχε αντίρρηση σε αυτό.

Από την πλευρά του, ο Κουλέμπα ανέφερε ότι η Ουκρανία και η Τουρκία θα εστιάσουν σε εργασίες για μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων Ρωσίας – Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι ανάμεσα στις χώρες με τις οποίες η Ουκρανία θέλει να φτάσει σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις ασφάλειας.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Κουλέμπα είπε ότι «η αφοσίωση, του κουράγιο και η προσωπική επίσκεψη» του Τούρκου ομολόγου του στο Λβιβ, αποτελούν απόδειξη ότι η Τουρκία είναι ένας ενεργός παίκτης στις ειρηνευτικές προσπάθειες.

«Η Ουκρανία και ο λαός της εκτιμούν την “έντιμη στάση” που έχει κρατήσει η Τουρκία από την αρχή του πολέμου», δήλωσε ο Κουλέμπα, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ