Εισβολή στην Ουκρανία: Υπό ρωσικό έλεγχο ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια

Εισβολή στην Ουκρανία: Υπό ρωσικό έλεγχο ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια

Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι.

Σε ανακοίνωσή του ο Γκρόσι είπε ότι Ρώσοι διπλωμάτες στη Βιέννη ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ότι το προσωπικό συνεχίζει τη δουλειά του και πως τα επίπεδα ακτινοβολίας παραμένουν φυσιολογικά.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια έχει έξι από τους 15 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη δήλωση. Υπάρχουν αναφορές ότι Ουκρανοί πολίτες μπλοκάρουν τους δρόμους που οδηγούν στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, κατασκευάζοντας αυτοσχέδια οδοφράγματα.

Δεν έχουν καταλάβει τη Χερσώνα οι Ρώσοι, λέει ο Ζελένσκι

Ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία δεν έχει καταλάβει τη Χερσώνα, μια νότια πόλη-λιμάνι την οποία η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι κατέλαβε.

Ο Ολέκσιι Αρέστοβιτς δήλωσε πως οι μάχες συνεχίζονται για την επαρχιακή πρωτεύουσα των περίπου 250.000 κατοίκων που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η πόλη δεν έχει πέσει, η πλευρά μας εξακολουθεί να αμύνεται», είπε ο Αρέστοβιτς σε απευθείας ενημέρωση των δημοσιογράφων που μεταδόθηκε από τον ιστότοπο της προεδρίας. «Οι οδομαχίες συνεχίζονται. Οι πληροφορίες ότι η Χερσώνα έχει πέσει και ούτω καθεξής, δεν είναι αλήθεια. Ο στρατός μας και οι ντόπιοι υπερασπιστές της πόλης εξακολουθούν να αντιστέκονται στην πόλη και γύρω από αυτήν».

Δυο ρωσικά Su-35 κατέρριψε η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας στην περιοχή του Κιέβου

Η αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή του Κιέβου τη νύχτα της 1ης Μαρτίου κατέρριψε δύο ρωσικά μαχητικά Su-35, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform επικαλούμενο ανακοίνωση της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας που αναρτήθηκε στο Facebook.

«Την νύχτα της 1ης Μαρτίου, στην περιοχή του Κιέβου διεξήχθη μία ιδιαίτερα σκληρή αερομαχία μεταξύ δύο μαχητικών MiG-29 της τακτικής αεροπορίας της Ουκρανίας και δύο ρωσικών μαχητικών Su-35. Κατά την αερομαχία και τα δύο ρωσικά αεροσκάφη κατερρίφθησαν. Εκτός από τους πυραύλους ‘αέρος-αέρος’ από τα MiG-29, εναντίον των εισβολέων ενεργοποιήθηκαν αντιαεροπορικοί τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι S-300 από την τοπική αερομεταφερόμενη πυραυλική ταξιαρχία της Αεροπορικής Διοίκησης ‘Κέντρο’», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά την αερομαχία οι ένοπλες δυνάμεις έχασαν ένα αεροσκάφος MiG-29 και γίνονται προσπάθειες να εντοπισθεί ο πιλότος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ