Η τουρκική λίρα οδεύει στη χειρότερη χρονιά της στα 20 χρόνια διακυβέρνησης Ερντογάν

 Η τουρκική λίρα οδεύει στη χειρότερη χρονιά της στα 20 χρόνια διακυβέρνησης Ερντογάν

Η τουρκική λίρα είναι μακράν το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές το 2021, όπως και την προηγούμενη χρονιά

Η τουρκική λίρα οδεύει προς τη χειρότερη της χρονιά από τότε που ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία πριν από 20 χρόνια, παρά τη σημερινή του έκκληση προς τους Τούρκους να εμπιστευθούν τις ανορθόδοξες πολιτικές του για μείωση των επιτοκίων μπροστά στην αύξηση του πληθωρισμού.

Η τουρκική λίρα –μακράν το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές το 2021, όπως και την προηγούμενη χρονιά– κινείται πτωτικά εδώ και πέντε ημέρες καταγράφοντας απώλειες 20% έναντι του δολαρίου, λόγω του οικονομικού προγράμματος που ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λόγω αυτού του προγράμματος η τουρκική λίρα να ολοκληρώσει το 2021 με πτώση κατά 44%, καθώς επικεντρώνεται στις εξαγωγές και τις πιστώσεις παρά την υποτίμηση του νομίσματος, που έλαβε διαστάσεις κανονικής κρίσης του τελευταίους δύο περίπου μήνες, προκαλώντας τριγμούς στην οικονομία.

Σήμερα ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις σε τουρκική λίρα και να μεταφέρουν τα αποθέματά τους σε χρυσό στις τράπεζες, λέγοντας ότι οι διακυμάνσεις στην αγορά είναι σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο. Μετά τις δηλώσεις του, η λίρα επέκτεινε τις απώλειές του, υποχωρώντας έως 1,4% στις 13,414 έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας πτώση 20% από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Στις 13:15 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 13,36 λίρες ανά δολάριο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ