Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Προσλήψεις και εργασιακά δικαιώματα για τους ντελιβεράδες

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Προσλήψεις και εργασιακά δικαιώματα για τους ντελιβεράδες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων ανάμεσα στους παραδοσιακούς εργαζομένους και εκείνους που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως το ντελίβερι. .

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα την πρόταση για τη κατοχύρωση ίδιων εργασιακών δικαιωμάτων στους διανομείς τροφίμων και σε όσους δραστηριοποιούνται στην λεγόμενη gig οικονομία (σε υπηρεσίες όπως π.χ. η Uber) σε σχέση με τους παραδοσιακούς εργαζομένους. Επίκεντρο της παρουσίασης και βασική επιδίωξη αποτέλεσε η παροχή κοινωνικής ασφάλισης και η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών για τους διανομείς τροφίμων, οι οποίοι τις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι.

Σύμφωνα με την εισηγήτρια ευρωβουλευτή Sylvie Brunet, η πρόταση για το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο εργασίας, θεωρείται ευκαιρία για τη προσαρμογή της νομοθεσίας στα νέα εργασιακά δεδομένα που επιβάλλει η σύγχρονη πραγματικότητα. Οι διαπραγματεύσεις μάλιστα ξεκινούν με δύο βασικές προτεραιότητες που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος: την επαρκή προστασία για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες και ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που ευνοεί την καινοτομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ