Η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού προκαλεί συναγερμό

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού προκαλεί συναγερμό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για «στέλεχος ανησυχίας» -  Επιβάτες πτήσης από τη Ν. Αφρική ελέγχονται στην Ολλανδία

Συναγερμός σε όλο τον κόσμο από το νέο στέλεχος του κορονοϊού, που φέρει την επίσημη ονομασία Όμικρον. Μετά τα αυξανόμενα κρούσματα στη Νότιο Αφρική και τη Μποτσουάνα, εμφανίστηκε στο Χονγκ Κονγκ και το Ισραήλ , ενώ το πρώτο κρούσμα Όμικρον στο Βέλγιο, ενεργοποιεί μέτρα έκτακτης ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για «στέλεχος ανησυχίας», ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών ανακοίνωσε πως ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός».

Στην Ολλανδία, 61 επιβάτες δύο πτήσεων από τη Ν. Αφρική έχουν μολυνθεί από κορονοϊό – Διενεργούνται εξετάσεις για να εξακριβωθεί αν πρόκειται για το στέλεχος Όμικρον

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 61 άνθρωποι που έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στην covid-19 και διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

«Οι ταξιδιώτες με θετικό τεστ θα τεθούν σε απομόνωση σε ξενοδοχεία μέσα ή κοντά στο Σίπχολ», επεσήμαναν οι υγειονομικές αρχές. «Εξετάζουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα θετικά τεστ για να εξακριβώσουμε αν πρόκειται για το νέο στέλεχος ανησυχίας, που πλέον αποκαλείται Όμικρον», πρόσθεσαν.

Η νέα αυτή παραλλαγή προκάλεσε τη λήψη έκτακτων μέτρων από τις κυβερνήσεις, που κλείνουν τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από χώρες του νότιου τμήματος της Αφρικής, και κύμα ρευστοποιήσεων στις χρηματαγορές παγκοσμίως. Πολλά κράτη μέλη διέκοψαν προσωρινά τις πτήσεις προς επτά αφρικανικές χώρες, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι προέχει να εμβολιαστεί , όσο το δυνατόν περισσότερος πληθυσμός στον πλανήτη.

Στη χώρα μας ήδη ισχύουν από σήμερα αυστηρά υγειονομικά μέτρα, που περιλαμβάνουν την είσοδο μόνο Ελλήνων πολιτών από 9 χώρες της νοτίου Αφρικής και απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις ξένων υπηκόων, με πολλά τεστ και 10ήμερη καραντίνα.

Νέα έκκληση να αρθεί προσωρινά η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων κατά του κορονοϊού, μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον, απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την ώρα που η Ευρώπη δίνει μάχη για τον περιορισμό του 4ου κύματος της πανδημίας, διευρύνοντας τα περιοριστικά μέτρα.

Πηγή: ERTnews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ