Η Αρμενία ζήτησε από την Ρωσία να την υπερασπιστεί από το Αζερμπαϊτζάν - Νέες συγκρούσεις στα σύνορα

Η Αρμενία ζήτησε από την Ρωσία να την υπερασπιστεί από το Αζερμπαϊτζάν - Νέες συγκρούσεις στα σύνορα

Λίγους μήνες μετά την ήττα της στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση των συνόρων της και ζητά την βοήθεια της Ρωσίας για να υπερασπιστεί την επικράτεια της

Η Αρμενία ζήτησε από τη Ρωσία βοήθεια για να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα έναντι του Αζερμπαϊτζάν μετά από αναφορές για συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών στα μεταξύ τους σύνορα, όπως μετέδωσε την Τρίτη το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι οι στρατιώτες του παραβίασαν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ανακοίνωσε και την απόλυση του υπουργού Άμυνας, όπως είχε μεταδώσει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο Interfax.

Ο Πασινιάν δεν ανέφερε πότε έγινε η συνοριακή παραβίαση, ωστόσο δήλωσε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας ότι απέλυσε τον υπουργό Αρσάκ Καραπετιάν για το περιστατικό και ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της χώρας συζητούν επί του θέματος ήδη από την Κυριακή.

Οι εντάσεις μεταξύ Ερεβάν και Μπακού παραμένουν τεταμένες μετά τον πόλεμο διάρκειας 44 ημερών πέρυσι μεταξύ των αρμενικών δυνάμεων και του αζερικού στρατού, που είχε την υποστήριξη της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι στον πόλεμο αυτόν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6.500 άνθρωποι και έληξε με αποφασιστική νίκη του Αζερμπαϊτζάν.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν έκανε λόγο για μια, όπως ανέφερε, τεταμένη κατάσταση στα σύνορα με την Αρμενία, όπου είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια στρατιωτική επιχείρηση για να αποκρούσει "προκλήσεις μεγάλης κλίμακας". Το υπουργείο ανέφερε ότι οι αρμενικές δυνάμεις βομβαρδίζουν θέσεις του αζερικού στρατού και ότι το Αζερμπαϊτζάν από τη μεριά του έχει καταστρέψει μέρος του αρμενικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Το TASS μετέδωσε ότι τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες έχουν τραυματιστεί.

"Εφόσον το Αζερμπαϊτζάν έχει επιτεθεί στο έδαφος της Αρμενίας, ζητάμε από τη Ρωσία να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας βάσει μιας υπάρχουσας συμφωνίας (αμοιβαίας άμυνας) του 1987 μεταξύ των χωρών μας", δήλωσε ο Armen Grigoryan, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας, σύμφωνα με το Interfax.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει μια στρατιωτική βάση στην Αρμενία καθώς και μια ειρηνευτική δύναμη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ όπου σημειώθηκε πέρυσι ο πόλεμος.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της Αρμενίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ