Αυστρία: Σε ισχύ από σήμερα το lockdown - Απαγορεύθηκε η κυκλοφορία στους ανεμβολίαστους

Αυστρία: Σε ισχύ από σήμερα το lockdown - Απαγορεύθηκε η κυκλοφορία στους ανεμβολίαστους

Οι πολίτες της Αυστρίας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο του κορωνοϊού τίθενται από σήμερα σε πλήρη αποκλεισμό.

Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή κι εγκρίθηκαν από το αυστριακό κοινοβούλιο το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με τα οποία προβλέπεται απαγόρευση κυκλοφορίας για όλα τα άτομα που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί ή ότι έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό, εκτός από τα παιδιά κάτω των 12 ετών.

Οι ανεμβολίαστοι επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για απαραίτητες αγορές ειδών πρώτης ανάγκης κι εργασία. Απαγορεύεται επίσης η είσοδος σε μπαρ, πολιτιστικές, κοινωνικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, σε καταστήματα και υπηρεσίες του δημοσίου.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή στην Αυστρία», δήλωσε ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι τα νέα μέτρα είναι απαραίτητα επειδή η Αυστρία έχει «ντροπιαστικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού».

Στο 63.4% το ποσοστό εμβολιασμού

Τα ποσοστά μόλυνσης από τον κορονοϊό αυξάνονται ραγδαία τις τελευταίες ημέρες και φτάνουν σε πρωτοφανή επίπεδα. «Εάν η τάση συνεχιστεί, θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μούκσταϊν.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, το 63,4% των Αυστριακών είναι πλήρως εμβολιασμένο, σε σύγκριση με το 67,1% στη Γερμανία και το 64,8% σε ολόκληρη την ΕΕ. Η αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων οδήγησε επίσης τη Γερμανία να κηρύξει την Αυστρία «χώρα υψηλού κινδύνου», με όλους τους πολίτες της χώρας που θέλουν να επισκεφτούν την Γερμανία, να μπαίνουν σε πολυήμερη, προληπτική καραντίνα.

Ο καγκελάριος Σάλενμπεργκ ανακοίνωσε επίσης ότι η αστυνομία «θα επιβάλλει την τάξη», προσθέτοντας ότι σε όσους δεν διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα επιβάλλονται πρόστιμα έως 500 ευρώ, ενώ στους παρόχους υπηρεσιών και αγαθών και στους επαγγελματίες της εστίασης που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους για απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων, το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 3.600 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ