Εκνευρισμός στην Τουρκία: «Βράζουν» τα τουρκικά ΜΜΕ για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Εκνευρισμός στην Τουρκία: «Βράζουν» τα τουρκικά ΜΜΕ για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Ο εκνευρισμός της Αγκυρας αποτυπώνεται προς το παρόν σε δημοσιεύματα του Τύπου, αφού δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα η τουρκική κυβέρνηση.

Δεν μπορούν να κρύψουν τον «εκνευρισμό» τους τα τουρκικά ΜΜΕ, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, για την Άμυνα και Ασφάλεια, που εκτός από την αγορά των τριών υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου Belharra, συμπεριλαμβάνεται και στρατιωτική συνδρομή (και από τις δύο πλευρές) σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα.

Πολλά τηλεοπτικά κανάλια της γειτονικής χώρας μάλιστα, δεν δίστασαν να διακόψουν το πρόγραμμα τους για να μεταδώσουν την «έκτακτη» είδηση.

Τι σημαίνει η συμφωνία για την Άμυνα και την Ασφάλεια που υπέγραψαν Ελλάδα και Γαλλία

Εντύπωση πάντως προκαλεί η μετριοπαθή στάση κρατά το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT για τη συμφωνία. «Η Ελλάδα επιταχύνει στην κούρσα των εξοπλισμών. Οι υπογραφές που βάζει ο Μητσοτάκης δείχνουν πως η Ελλάδα κάνει σοβαρά βήματα για εξοπλισμούς. Αγορά φρεγατών, μαχητικά, αντιστατικά όπλα, εκσυγχρονισμός F-16, τορπίλες για τα υποβρύχια» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αντίθετα πιο εριστική είναι στην ιστοσελίδα της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Yeni Safak” αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τους γείτονες, λέει, θα τους προστατεύσει η Γαλλία…» , και φιλοξενώντας τη δήλωση του Μητσοτάκη ότι δεν επιθυμεί να μπει σε εξοπλιστικό ράλι με την Τουρκία.

Belharra - Εντυπωσιακό βίντεο: Η φρεγάτα που αλλάζει τις ισορροπίες σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

«Η Γαλλία συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», έγραψε η En Son Haber. «Μετά την ακύρωση της συμφωνίας υποβρυχίων 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Αυστραλία, η βελόνα στράφηκε στην Ελλάδα» σημειώνεται στο δημοσίευμα που παραθέτει και τα λόγια του Μακρόν: «Πρέπει να συνεργαστούμε για να προστατεύσουμε την Ελλάδα από την επίθεση ή την επιθετικότητα».

«Ο Μακρόν το ανακοίνωσε… Η Ελλάδα αγοράζει τρεις φρεγάτες από τη Γαλλία», ήταν ο τίτλος του άρθρου της Hurriyet.

Το άρθρο φιλοξενεί τις δηλώσεις του Μακρόν, σύμφωνα με τον οποίο η συμφωνία αποτελεί «ένα τολμηρό πρώτο βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», καθώς και την άποψη του Γάλλο προέδρου, ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάψουν να είναι αφελείς» στις γεωπολιτικές αντιπαλότητες.

Από την πλευρά της η ιστοσελίδα, “Haber 3” έχει τίτλο «ο φόβος της Ελλάδας για την Τουρκία έχει κόστος». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «η Αθήνα, που αντιμετωπίζει συχνά στρατιωτικά την Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο, αγόρασε φρεγάτες πληρώνοντας 3 δισ. ευρώ στη Γαλλία».

Όσο για τη Milliyet, σπεύδει να δημιουργήσει κλίμα. «Πολεμικά πλοία εναντίον της Τουρκίας», είναι ο τίτλος της εφημερίδας, αναφέροντας στο ρεπορτάζ ότι «η Αθήνα, η οποία στρέφεται όλο και περισσότερο κατά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κατέληξε σε νέα συμφωνία με τη σύμμαχό της, Γαλλία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ