Βρετανία: Δεν υπάρχει πρόβλημα στον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο 

Βρετανία: Δεν υπάρχει πρόβλημα στον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο 

Από την αρχή του έτους η τιμή  του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 233% και από πέρσι κατά 517%


Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο, διαβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων σε μια περίοδο που η έκρηξη της τιμής του καυσίμου αυτού προκάλεσε την πτώχευση πολλών μικρών διανομέων.
«Έχουμε και με το παραπάνω τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στη ζήτηση», επεσήμανε ο Κουάσι Κουάρτενγκ, μετά τις επαφές που είχε σήμερα και χθες με πολλές εταιρείες παραγωγής ενέργειας, όπως με τις Centrica, Ovo, National Grid, EDF και SSE.
Σύμφωνα με τον Κουάρτενγκ, η χώρα είναι σε καλή θέση, αφού διαθέτει διάφορες πηγές εφοδιασμού. Ο υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου αλλά και στις «άριστες» εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με τη Νορβηγία, μια χώρα που θεωρείται πολύ αξιόπιστη.
Προειδοποίησε ότι οι διανομείς φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος που θα χρεοκοπήσουν δεν θα διασωθούν από το κράτος, υποβαθμίζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η διακοπή της δραστηριότητάς τους. «Το να βγουν από την αγορά (ενέργειας) δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας πανικοβάλλει», υπογράμμισε, επιμένοντας ότι οι φορολογούμενοι δεν οφείλουν να στηρίξουν εταιρίες με μη βιώσιμο μοντέλο οικονομικής δραστηριότητας, οι οποίες αδυνατούν να αντέξουν στις αυξομειώσεις της τιμής του αερίου.

Γύρω στις 17.45 η τιμή του βρετανικού φυσικού αερίου, παράδοσης Οκτωβρίου, κατέγραφε αύξηση 15,23% σε σύγκριση με την προηγούμενη και πλησίαζε το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί πέντε ημέρες νωρίτερα. Από την αρχή του έτους η τιμή έχει αυξηθεί κατά 233% και από πέρσι κατά 517%.

Ευάλωτοι καταναλωτές

Σύμφωνα με τον Κουάρτενγκ, οι καταναλωτές που είναι ευάλωτοι στις αυξήσεις των λογαριασμών ενέργειας αποτελούν προτεραιότητα για την Ντάουνινγκ Στριτ.
Λόγω της εκτόξευσης της τιμής, πολλοί μικροί πάροχοι ενέργειας χρεοκόπησαν ενώ άλλοι προειδοποιούν ότι δεν θα βγάλουν τον χειμώνα, όπως η Bulb, η οποία έχει 1,7 εκατομμύριο πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι μικροί πάροχοι φυσικού αερίου έχουν εγκλωβιστεί, ανάμεσα στην τιμή ρεκόρ για την αγορά του προϊόντος από τη μία και στο πλαφόν της τιμής για τη διάθεσή του από την άλλη. Από την 1η Οκτωβρίου πάντως οι λογαριασμοί για τους καταναλωτές θα αυξηθούν κατά 12%.
Ο υπουργός Ενέργειαςυποσχέθηκε ότι αν ένας πάροχος χρεοκοπήσει, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem θα φροντίσει ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εφοδιασμός των καταναλωτών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι συνέπειες από την αύξηση της τιμής δεν ανησυχούν μόνο την αγορά ενέργειας. Την περασμένη εβδομάδα ο όμιλος λιπασμάτων CF Industries, ο μεγαλύτερος παραγωγός CO2 στη χώρα, ανακοίνωσε ότι διακόπτει μέχρι νεωτέρας την παραγωγή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της αυξημένης τιμής του φυσικού αερίου.
Οι βιομηχανίες τροφίμων και τα σουπερμάρκετ, όπως οι Iceland και Ocado, αμέσως εξέφρασαν ανησυχία για πιθανή έλλειψη αυτού του αερίου που χρησιμοποιείται στη σφαγή των ζώων και στην ψύξη. Η ομοσπονδία πτηνοτρόφων αλλά και άλλοι οργανισμοί του αγροτοδιατροφικού τομέα, αντιμέτωποι και με την έλλειψη εργατικού δυναμικού το τελευταίο διάστημα, προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να παρουσιαστούν ελλείψεις στα τρόφιμα τα Χριστούγεννα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ