20 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου

20 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου

Πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί ένιωσαν την ανάγκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου να επιδείξουν στον κόσμο ότι οι ΗΠΑ είναι "αναντικατάστατο έθνος", υποστηρίζει Αμερικανός ιστορικός.


Είκοσι χρόνια πέρασαν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Στον τόπο των Δίδυμων Πύργων, στο Σημείο Μηδέν, υπάρχει ένα μνημείο για τα 3.000 θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων που πλήγωσαν την Αμερική και όλον τον κόσμο. Η Νέα Υόρκη μετά το σοκ κατάφερε να ορθοποδήσει. Έχει περισσότερους κατοίκους από ότι το 2001 και μέχρι και η οικονομία της ανθούσε, μέχρι να ξεσπάσει η πανδημία. Αλλά τίποτα δεν είναι όπως πριν. Πως θα μπορούσε εξάλλου να είναι... Όχι μόνο στις ΗΠΑ, όπου οργανώνονται τελετές μνήμες γι αυτή την ατέλειωτη ημέρα, αλλά και σε πολλές περιοχές της Μέσης Ανατολής ή στο Αφγανιστάν. Βέβαια εκεί κυματίζει και πάλι η σημαία των Ταλιμπάν, όπως και πριν από 20 χρόνια. Αλλά όταν, κατά την πρόσφατη επιχείρηση απεγκλωβισμού των δυτικών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, χτύπησαν οι τρομοκράτες με 170 Αφγανούς και δεκάδες αμερικανικούς στρατιώτες νεκρούς, την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους ISIS.

Αυτή η τρομοκρατική οργάνωση δεν υπήρχε πριν από 20 χρόνια, τότε που ξεκίνησε ο "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας". Αλλά η δημιουργία της συνδέεται άμεσα με αυτόν τον πόλεμο και τον τρόπο που διεξήχθη. "Γνωρίζουμε επακριβώς ότι η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους αποτελεί άμεση απόρροια της κατάρρευσης του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν το 2003", υποστηρίζει ο Μπερντ Γκράινερ, ιστορικός από το Αμβούργο. "Μεγάλο τμήμα της πρώτης γενιάς τρομοκρατών του ISIS προερχόνταν από τον παλαιό στρατό του Σαντάμ, τον οποίο οι ΗΠΑ διέλυσαν. Εκατοντάδες νέοι άνδρες κατέληξαν στο δρόμο χωρίς προοπτική εργασίας. Κάτι τέτοιο δίνει τροφή στη ριζοσπαστικοποίηση".

"Πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί ένιωσαν την ανάγκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου να επιδείξουν στον κόσμο ότι οι ΗΠΑ είναι "αναντικατάστατο έθνος", υποστηρίζει ο Αμερικανός ιστορικός Στέφεν Βερτχάιμ μιλώντας στη DW. "Κι αυτό θέλησαν να το επιτύχουν, αλλάζοντας συνθέμελα μιαν ολόκληρη χώρα και μια ολόκληρη περιοχή". Ο Μπερντ Γκράινερ διακρίνει κι άλλο ένα κίνητρο. "Όντας αδύναμες απέναντι σε αυτή την ασύμμετρη επίθεση οι ΗΠΑ ήθελαν να δείξουν, ιδιαίτερα στον αραβικό κόσμο, ότι όποιος τολμήσει μελλοντικά να τα βάλει μαζί τους, στερείται του δικαιώματος ύπαρξης. Το συμπέρασμα του ιστορικού; "Επρόκειται για συμβολική πράξη, τόσο στο Αφγανιστάν, όσο και στο Ιράκ". Υπέρ των απόψεων Γκράινερ συνηγορεί το ότι λίγες μόνο εβδομάδες μετά την 11η Σεπτεμβρίου έδωσε εντολή ο Λευκός Οίκος στο Πεντάγωνο, να κάνει σενάρια πολέμου κατά του Ιράκ.

Στο βιβλίο του με τον τίτλο "Bush at War" ο Μπομπ Γούντγορντ διηγείται ότι ο τότε υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ ανησυχούσε επειδή στο Αφγανιστάν δεν υπήρχαν αρκετοί στόχοι για να πλήξουν τα αμερικανικά όπλα υψηλής τεχνολογίας. "Δεν θέλουμε να δείχνουμε ότι σφυροκοπάμε πάνω σε άμμο" φέρεται να είπε. "Χρειαζόμαστε κάτι να χτυπήσουμε, αλλά δεν υπάρχουν πολλοί στόχοι της Αλ Κάιντα". Αυτή η στάση ήταν διαδεδομένη και σε άλλα κομμάτια του πολιτικού κατεστημένου. Όταν ο Χένρι Κίσινγκερ ρωτήθηκε από τον λογογράφο του Τζορτζ Μπους, τον Μάικλ Γκέρσον, γιατί στηρίζει τον πόλεμο στο Ιράκ, απάντησε ως εξής σύμφωνα με πηγές: "Γιατί το Αφγανιστάν δεν ήταν αρκετό, οι ριζοσπάστες εχθροί στον μουσουλμανικό κόσμο θέλουν να ταπεινώσουν τις ΗΠΑ, γι αυτό πρέπει να τους ταπεινώσουμε εμείς". Ο ιστορικός Στέφεν Βερτχάιμ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Ιράκ αποτελούσε λιγότερο απειλή και περισσότερο σκηνή πολεμικού θεάτρου.

Πηγή: DW.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ