Ισραήλ – Χαμάς: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Ισραήλ – Χαμάς: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Χωρίς ενδείξεις αποκλιμάκωσης…

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις τους στη Γάζα ενώ τη νύχτα ανακάλεσαν προηγούμενη ανακοίνωσή τους για έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα. Από την περασμένη Δευτέρα, 115 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους -συμπεριλαμβανομένων 27 παιδιών- από τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, ενώ επτά Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από ρουκέτες της Χαμάς που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα. Κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας περισσότερα από 160 αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν επιχειρήσεις κατά 150 στόχων εντός της Γάζας.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Αράβων και Εβραίων στο Ισραήλ με τις αρχές να προχωρούν στην ανάκληση εφέδρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Οι πολιτικοί ηγέτες απευθύνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ροβέν Ριβλίν περιέγραψε τις συγκρούσεις ως εμφύλιο πόλεμο.

Παράλληλα συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση. Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε πως η οργάνωση θα συναινέσει σε κατάπαυση πυρός αν το Ισραήλ σταματήσει τις στρατιωτικές του ενέργειες στο τέμενος Αλ-Ακσα στην Ιερουσαλήμ. Ωστόσο το Ισραήλ δεν δείχνει διατεθειμένο στην παρούσα φάση να συμφωνήσει σε εκεχειρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ