Ίχνη συμφωνίας Ε.Ε. – Βρετανίας

Ίχνη συμφωνίας Ε.Ε. – Βρετανίας

Επτά ημέρες πριν τη λήξη του έτους και μετά από τις πρωτοφανείς σκηνές χάους που διαδραματίστηκαν στις δυο πλευρές της Μάγχης, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους με τη Βρετανία λόγω της μετάλλαξης του κορονοϊού, Ε.Ε. και Βρετανία φαίνονται να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τη μεταξύ τους εμπορική σχέση.

Πηγές σε Βρυξέλλες και Λονδίνο τις οποίες επικαλείται το Reuters αναφέρουν πως η συμφωνία είναι πολύ κοντά και πως οι αξιωματούχοι των δύο πλευρών θα συνεχίσουν με εντατικό ρυθμό τις διαπραγματεύσεις με στόχο μία συμφωνία.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, στη 1 το πρωί της 1ης Ιανουαρίου 2021 (ώρα Ελλάδος) η Βρετανία θα πρέπει να έχει σε ισχύ μία εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. Σε αντίθετη περίπτωση οι εμπορικές συναλλαγές θα γίνονται με βάση τους γενικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, γεγονός που θα σημαίνει την εφαρμογή περιορισμών. Η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βρετανίας με την αξία των διμερών εμπορικών σχέσεων να εκτιμάται στο 1 τρισ. δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ