Γαλλία: Στο τραπέζι η κατάργηση δύο αργιών για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα

Η κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,6% του ΑΕΠ το 2026
Την κατάργηση δύο εθνικών εορτών πρότεινε ο Γάλλος πρωθυπουργός Francois Bayrou, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της χώρας.
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε την ιδέα κατά την παρουσίαση μιας σειράς μέτρων ύψους 43,8 δισ. ευρώ, προκειμένου να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη.
Ανάμεσα στα άλλα μέτρα είναι ένας νέος φόρος στα υψηλότερα εισοδήματα, το «πάγωμα» των συντάξεων και των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας στα επίπεδα του 2025 και πιθανές πωλήσεις της συμμετοχής του κράτους σε επιχειρήσεις.
Ο Bayrou προειδοποίησε ότι η Γαλλία είναι εθισμένη στις δημόσιες δαπάνες και βρίσκεται σε «θανάσιμο κίνδυνο», καθώς το χρέος της αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ κάθε δευτερόλεπτο και το κόστος των τόκων πρόκειται να φτάσει στα 100 δισ. ευρώ ετησίως το 2029, εάν δεν ληφθούν μέτρα.
«Αυτή είναι η τελευταία στάση πριν φτάσουμε στον γκρεμό και μας συντρίψει το χρέος», τόνισε. «Ολόκληρο το έθνος πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να παράγει περισσότερα και να διασφαλίσει ότι η συνολική δραστηριότητα της χώρας θα είναι μεγαλύτερη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».
Η κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,6% του ΑΕΠ το 2026, από 5,4% που αναμένεται φέτος, αλλά και να το φέρει εντός του ορίου του 3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2029.
Τα αυστηρά μέτρα που προτείνει ο Bayrou αποτελούν μια πολιτικά ριψοκίνδυνη στροφή προς τις πολιτικές λιτότητας που έχουν υιοθετήσει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συχνά κατά τη διάρκεια κρίσεων χρέους. Αντίθετα, οι διαδοχικές γαλλικές κυβερνήσεις απέφευγαν έως τώρα να εφαρμόσουν τέτοια μέτρα.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, ο Bayrou ενδέχεται να μην είναι σε θέση να υλοποιήσει το σχέδιό του. Καθώς δεν έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός κινδυνεύει να αναγκαστεί να παραιτηθεί το φθινόπωρο μέσω μιας πρότασης μομφής, αφότου και ο προκάτοχός του, Michel Barnier, είχε την ίδια μοίρα τον Δεκέμβριο.
Τα βασικά μέτρα στο δημοσιονομικό και οικονομικό σχέδιο του Bayrou:
– Πάγωμα των κεντρικών κρατικών δαπανών, με εξαίρεση την άμυνα.
– Μείωση των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα κατά 3.000 το 2026, αντικατάσταση μόνο των 2/3 όσων συνταξιοδοτούνται από το 2027.
– Συγχώνευση και κατάργηση κρατικών φορέων για μείωση του προσωπικού κατά 1.000 έως 1.500 άτομα το 2026.
– Περιορισμός των δαπανών των τοπικών αρχών κατά 5,3 δισ. ευρώ.
– Περιορισμός της αύξησης των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης σε 4,5 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. ευρώ.
– Εξοικονόμηση 7,1 δισ. ευρώ το 2026 με πάγωμα των επιδομάτων πρόνοιας, των συντάξεων και των εισοδηματικών κλιμακίων στη φορολόγηση.
– Νέος φόρος στα υψηλότερα εισοδήματα και μέτρα για την καταπολέμηση της δημοσιονομικής βελτιστοποίησης από τους πλουσιότερους.
– Κατάργηση ορισμένων φορολογικών ελαφρύνσεων και «παραθυρακίων», συμπεριλαμβανομένων κάποιων που ωφελούν τους συνταξιούχους.
– Κατάργηση δύο αργιών.
– Διαπραγμάτευση με τα συνδικάτα για νέες αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας και την εργατική νομοθεσία.
– Μείωση των επιδοτήσεων για τις επιχειρήσεις με αντάλλαγμα τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Σημειώνεται ότι η Γαλλία έχει 11 αργίες τον χρόνο, με τις μισές και πλέον να σχετίζονται με χριστιανικές εορτές. Είναι περίπου ο ίδιος αριθμός αργιών με τις ΗΠΑ, αλλά περισσότερες από τις 8 τον χρόνο που έχει η Αγγλία.
Όμως, καθώς τα σχολεία και οι επιχειρήσεις στη χώρα κλείνουν, κάποιες φορές, για επιπλέον ημέρες ανάμεσα σε μια αργία και το σαββατοκύριακο, οι επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα είναι αισθητές, ειδικά τον Μάιο. Με την κατάργηση δύο αργιών, τα δημόσια οικονομικά θα ενισχυθούν με «αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ», είπε ο Bayrou.
Η Γαλλία δεν θα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα καταργήσει αργίες, αφού το είχε κάνει και η Πορτογαλία το 2013, όταν ανέστειλε τέσσερις εθνικές αργίες κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η κυβέρνηση τις επανέφερε το 2016.
Ο Bayrou προτείνει να καταργηθούν οι αργίες της Δευτέρας του Πάσχα και της 8ης Μαΐου, που γιορτάζει τη νίκη των συμμάχων επί της ναζιστικής Γερμανίας.
Ο Joerdan Bardella, πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, απέρριψε αμέσως την πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την σαν μια «άμεση επίθεση στην ιστορία μας, τις ρίζες μας και τους εργαζόμενους».