Κέρδη 110 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο για το μεγαλύτερο επενδυτικό fund παγκοσμίως

Κέρδη 110 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο για το μεγαλύτερο επενδυτικό fund παγκοσμίως

Η απόδοση των επενδύσεων σε μετοχές το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε ποσοστό 9,1%

Στα 109,9 δισ. δολάρια (περίπου 1,21 τρισ. νορβηγικές κορώνες) ανήλθαν τα κέρδη για το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας στο α' τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το fund, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τις αποδόσεις των τεχνολογικών μετοχών, που συνέχισαν τις υψηλές πτήσεις τους τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Σύμφωνα με το CNCB, το Government Pension Fund Global, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι η αξία του στα τέλη Μαρτίου ανερχόταν σε 17,7 τρισεκατομμύρια κορώνες. ανακοίνωσε πως η αξία του στα τέλη Μαρτίου ανερχόταν στα 17,7 τρισ. κορώνες, τονίζοντας πως οι αποδόσεις από τις μετοχές και τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος ήταν «καλές», ωστόσο αντισταθμίστηκαν από το αρνητικό αποτέλεσμα των επενδύσεων στα ακίνητα.

Η απόδοση των επενδύσεων σε μετοχές το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε ποσοστό 9,1%, ενώ στον αντίποδα η απόδοση των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος διαμορφώθηκε στο -0,4% και οι επενδύσεις σε μη εισηγμένα ακίνητα απέδωσαν -0,5%.

Σημειώνεται πως το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά fund παγκοσμίως, έχοντας επενδύσει μέχρι στιγμής σε 8.800 εταιρείες σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ίδρυσή του την δεκαετία του 1990 είχε ως στόχο την επένδυση των πλεοναζόντων εσόδων που τους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Σημειώνεται πως στο σύνολο του 2023, το ταμείο είχε καταγράψει κέρδη ρεκόρ ύψους 2,22 τρισ. κορωνών (213 δισ. δολαρίων), επίδοση που διαδέχθηκε τις ζημιές ρεκόρ του 2022 που έφτασαν στα 1,64 τρισ. κορώνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ