Pimco και Vanguard επιστρέφουν για επενδύσεις στην Τουρκία μετά τις αυξήσεις επιτοκίων

Pimco και Vanguard επιστρέφουν για επενδύσεις στην Τουρκία μετά τις αυξήσεις επιτοκίων

Η κεντρική τράπεζα της χώρας λέει ότι θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων το συντομότερο δυνατό

Οι αμερικανικοί επενδυτικοί κολοσσοί Pimco και Vanguard αγόρασαν τουρκικά περιουσιακά στοιχεία τους τελευταίους μήνες, ανέφεραν ανώτερα στελέχη, στοιχηματίζοντας ότι η χώρα θα διατηρήσει τα υψηλά επιτόκια μετά από χρόνια ασταθούς πολιτικής υπό τον Πρόεδρο Tayip Erdogan.

Συνεντεύξεις με υψηλόβαθμα στελέχη τους δείχνουν ότι δύο από τους μεγαλύτερους επενδυτές του κόσμου, οι οποίοι διαχειρίζονται συνολικά περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 10 τρισ. δολαρίων, έχουν τοποθετηθεί στην Τουρκία μετά τη στροφή στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική και τις αυξήσεις των επιτοκίων που έφερε επανεκλογή του Ερντογάν, αναφέρει το Reuters.

Η Pimco και η Vanguard δεν διευκρίνισαν συγκεκριμένο ύψος στις αγορές τους, αλλά οι επενδύσεις τους αποτελούν ένδειξη εμπιστοσύνης μετά από μια πολυετή έξοδο ξένων επενδυτών που άφησε την Τουρκία στο περιθώριο των παγκόσμιων αναδυόμενων αγορών.

«Είμαστε εποικοδομητικοί σε ό,τι αφορά τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, ιδίως στα περιουσιακά στοιχεία σε τοπικό νόμισμα, λόγω της σύσφιξης των οικονομικών συνθηκών για τον περιορισμό των δαπανών, τον έλεγχο του πληθωρισμού και τη σταδιακή χαλάρωση των κανονισμών που στρεβλώνουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων», είπε ο Pramol Dhawan, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής αναδυόμενων αγορών στην Pimco, η οποία διαχειρίζεται σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

Η Vanguard, ο δεύτερος μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο με σχεδόν 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, αγόρασε τουρκικά τοπικά ομόλογα χωρίς αντιστάθμιση κινδύνου στα τέλη του περασμένου έτους, αφού ο Nick Eisinger, συνεπικεφαλής του Emerging Markets Active Fixed Income, και μερικοί άλλοι επενδυτές επισκέφθηκαν τη χώρα για συναντήσεις.

«Ήταν λίγο αποφασιστική στιγμή», είπε ο Eisinger στο Reuters, σημειώνοντας ότι οι αποδόσεις αναφοράς μειώθηκαν αργότερα κατά 500-600 μονάδες βάσης από τον Νοέμβριο έως τα μέσα Δεκεμβρίου, πριν ανακάμψουν μερικώς.

Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό έφτασε σε υψηλό έξι ετών τον περασμένο μήνα, ενώ τα συμβόλαια ασφάλισης χρέους (CDS) έχουν βυθιστεί τουλάχιστον στο μισό από τον Μάιο.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας λέει ότι θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων το συντομότερο δυνατό, αλλά θα διατηρήσει αυστηρή νομισματική πολιτική για όσο χρειαστεί. Οι αρχές έχουν επίσης αρχίσει να ξεμπερδεύουν δεκάδες κανονισμούς προκειμένου να απελευθερώσουν τις τράπεζες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ