Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αυξάνει στο 40% το επιτόκιο αναφοράς

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αυξάνει στο 40% το επιτόκιο αναφοράς

Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων στην Τουρκία από τον περασμένο Ιούνιο

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε διπλάσια της αναμενόμενης αύξηση των επιτοκίων, εντείνοντας τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τον θηριώδη πληθωρισμό.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής υπό τη διοίκηση της Hafize Gaye Erkan αποφάσισε να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 500 μονάδες βάσης στο 40%, ενώ προανήγγειλε επιβράδυνση της νομισματικής σύσφιγξης στο εξής. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 250 μονάδων βάσης. Σημειωτέον ότι η λίρα επέκτεινε τα κέρδη της μετά την απόφαση.

Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων στην Τουρκία από τον περασμένο Ιούνιο, οπότε η κεντρική τράπεζα έκανε στροφή και έθεσε τέρμα στην εποχή της πολιτικής του φθηνού χρήματος.

Ως εκ τούτου, τα πραγματικά επιτόκια βρίσκονται πλέον σε θετικό έδαφος σε σχέση με τον προβλεπόμενο πληθωρισμό στο τέλος του 2024. Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα τοποθετεί τον πληθωρισμό στο 36% σε ετήσια βάση μέχρι τότε, ενώ τον Οκτώβριο ανερχόταν σε περίπου 62%

Πάντως, η Erkan αρνήθηκε να απαντήσει πότε αναμέει ότι τα επιτόκια θα γίνουν θετικά σε σχέση με τον τρέχοντα πληθωρισμό.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να ικανοποιήσει τις διεθνείς αγορές που αισθάνεται όλο και περισσότερο ότι η Τουρκία αποτελεί πλέον μια ευκαιρία για μεγάλες αποδόσεις, εάν παραμείνει στη γραμμή της ρεαλιστικής οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ