Γ.Μπάφετ: Δώρισε μετοχές της Berkshire αξίας 866 εκατ. δολ. σε φιλανθρωπικές οργανώσεις

 Γ.Μπάφετ: Δώρισε μετοχές της Berkshire αξίας  866 εκατ. δολ. σε φιλανθρωπικές οργανώσεις

 

Οι δωρεές συμπληρώνουν τα 759 εκατομμύρια δολάρια μετοχών της Berkshire που ο Μπάφετ δώρισε στις φιλανθρωπικές οργανώσεις πέρυσι αυτή την εποχή

 

 

Ο Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δώρισε περίπου 866 εκατομμύρια δολάρια μετοχών της Berkshire Hathaway σε τέσσερις οικογενειακές φιλανθρωπικές οργανώσεις και είπε στους μετόχους «αισθάνομαι καλά» καθώς πλησιάζει στο ηλιοβασίλεμα της ιστορικής επενδυτικής του καριέρας .

Σε μια κανονιστική κατάθεση, η εταιρεία είπε ότι ο Μπάφετ δώρισε 1,5 εκατομμύριο μετοχές κατηγορίας Β της Berkshire στο Ίδρυμα Susan Thompson Buffett. Ο οργανισμός που πήρε το όνομά του από την αείμνηστη πρώτη του σύζυγο, εργάζεται στον τομέα της αναπαραγωγικής υγείας.

Ο Μπάφετ δώρισε άλλες 900.000 μετοχές Κατηγορίας Β, κατανεμημένες ομοιόμορφα μεταξύ των φιλανθρωπικών οργανώσεων που διευθύνουν τα παιδιά του, Χάουαρντ, Σούζαν και Πίτερ: το Ίδρυμα Howard G. Buffett, το Ίδρυμα Sherwood και το Ίδρυμα NoVo.

Οι δωρεές συμπληρώνουν τα 759 εκατομμύρια δολάρια μετοχών της Berkshire που ο Μπάφετ δώρισε στις φιλανθρωπικές οργανώσεις πέρυσι αυτή την εποχή, επίσης λίγο πριν από τις διακοπές της Ημέρας των Ευχαριστιών των ΗΠΑ.

Ο Μπάφετ εξέδωσε επίσης μια σπάνια επιστολή προς τους μετόχους, δεσμευόμενος και πάλι ότι περισσότερο από το 99% της περιουσίας του θα πήγαινε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, με τα παιδιά του να υπηρετούν ως εκτελεστές της διαθήκης του. Είπε ότι η Berkshire «χτίστηκε για να διαρκέσει» και θα παραμείνει σε καλά χέρια.

Ενώ ο Μπάφετ έχει περιορίσει τις ευθύνες του εκτός Berkshire όλα αυτά τα χρόνια, ποτέ δεν έχει εκφράσει δημόσια την επιθυμία να παραιτηθεί, ακόμη και μετά από διάγνωση καρκίνου του προστάτη το 2012.
Ο Μπάφετ με τα χρόνια αναφέρεται συχνά στην επιτυχία του να παραμείνει υγιής παρά το γεγονός ότι είχε τις διατροφικές συνήθειες ενός 6χρονου, συμπεριλαμβανομένης της αγάπης για το πρόχειρο φαγητό και τα ζαχαρούχα ποτά.
«Νομίζω ότι η ευτυχία κάνει τεράστια διαφορά όσον αφορά τη... μακροζωία», είπε στο CNBC τον Απρίλιο. «Είμαι πιο χαρούμενος όταν τρώω ζεστό φοντάν ή πίνω κόκα κόλα».


Ο Μπάφετ είναι ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 120,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Από το 2006 έχει δωρίσει περισσότερες από τις μισές μετοχές του στο Berkshire στις φιλανθρωπικές οργανώσεις της οικογένειας και στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates. Οι δωρεές έφτασαν συνολικά τα 52 δισεκατομμύρια δολάρια τη στιγμή που έγιναν, με το Ίδρυμα Γκέιτς να λαμβάνει περισσότερα από 39 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Μπάφετ διευθύνει την Berkshire της Ομάχα της Νεμπράσκα από το 1965.

Ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων κατέχει δεκάδες επιχειρήσεις, όπως ο σιδηρόδρομος BNSF, η ασφάλεια αυτοκινήτων Geico, οι εταιρείες ενέργειας και βιομηχανικών δραστηριοτήτων, καθώς και γνωστές καταναλωτικές μάρκες όπως η Dairy Queen και η Fruit of the Loom.

Πρόσφατα κατείχε επίσης μετοχές άνω των 318 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περίπου το ήμισυ των οποίων ήταν η Apple.
Το Ίδρυμα Howard G. Buffett εστιάζει στην ανακούφιση της πείνας, στον μετριασμό των συγκρούσεων, στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και στη βελτίωση της δημόσιας ασφάλειας. Το Sherwood Foundation υποστηρίζει μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στη Νεμπράσκα και το NoVo Foundation έχει πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται σε κορίτσια και γυναίκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ