Ιταλία:Προς αύξηση των ηλεκτρομαγνητικών ορίων για την ενίσχυση των τηλεπικοινωνιών

Ιταλία:Προς αύξηση των ηλεκτρομαγνητικών ορίων για την ενίσχυση των τηλεπικοινωνιών

 

Εντός τεσσάρων μηνών σε ποιο βαθμό θα πρέπει να αποφασισθεί πόσο θα αυξηθεί το τρέχον όριο για τις ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές των 6 βολτ ανά μέτρο

 


Iταλική κοινοβουλευτική επιτροπή ενέκρινε την Παρασκευή μια τροπολογία σε νομοσχέδιο για την αύξηση των ορίων στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, για τα οποία οι φορείς κινητής τηλεφωνίας καταγγέλλουν ότι είναι πολύ χαμηλά στην Ιταλία σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η τροπολογία που εγκρίθηκε για πρώτη φορά από επιτροπή στην άνω βουλή του κοινοβουλίου, τη Γερουσία, προβλέπει μια απόφαση εντός τεσσάρων μηνών σε ποιο βαθμό θα πρέπει να αυξηθεί το τρέχον όριο για τις ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές των 6 βολτ ανά μέτρο.

Εάν δεν ληφθεί απόφαση εντός αυτής της προθεσμίας, το όριο θα αυξηθεί αυτόματα στα 15 βολτ, κάτω από το ευρωπαϊκό ανώτατο όριο των 61.

Η κίνηση προκάλεσε επικρίσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης και περιβαλλοντικές ομάδες, οι οποίες υποστήριξαν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα εγκυμονούσε κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

"Η κυβέρνηση έχει υποκύψει στις πιέσεις των τηλεπικοινωνιών, ξεχνώντας τους κινδύνους έκθεσης στους οποίους θα εκτεθεί ο πληθυσμός", δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος των Πρασίνων, Άντζελο Μπονέλι.

Το υπουργείο Βιομηχανίας Adolfo Urso χαιρέτισε την κοινοβουλευτική ψηφοφορία, λέγοντας ότι αντιπροσωπεύει μια «σημαντική καμπή», καθώς θα βελτίωνε τη συνδεσιμότητα κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ παράλληλα θα εγγυάται υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών για τους πολίτες.

Ομάδες τηλεπικοινωνιών λένε ότι τα χαμηλά όρια συνεπάγονται υψηλότερο κόστος για την υλοποίηση δικτύων 5G.

Το τροποποιημένο νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για την προώθηση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών της χώρας, χρειάζεται ακόμη διάφορες εγκρίσεις πριν τεθεί σε ισχύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ