Παγκόσμια Τράπεζα: Σε συζητήσεις για να διαθέσει επιπλέον 18 δισ. δολάρια στην Τουρκία

Παγκόσμια Τράπεζα: Σε συζητήσεις για να διαθέσει επιπλέον 18 δισ. δολάρια στην Τουρκία

Η χρηματοδότηση θα περιλαμβάνει άμεσο δανεισμό προς την κυβέρνηση καθώς και στήριξη του ιδιωτικού τομέα.

 

Η Παγκόσμια Τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για τον πιθανό διπλασιασμό της έκθεσής της στην Τουρκία σε 35 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της μεγαλύτερης μη πετρελαϊκής οικονομίας της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Αντικείμενο των συζητήσεων είναι η δέσμευση της Παγκόσμιας Τράπεζας να διαθέσει έως και 18 δισεκατομμύρια δολάρια για έργα τα επόμενα τρία χρόνια, εκτός από τα πάνω από 17 δισ. δολάρια σε προγράμματα που είναι ήδη σε ισχύ, σύμφωνα πάντα με τις πηγές. Η χρηματοδότηση θα περιλαμβάνει άμεσο δανεισμό προς την κυβέρνηση καθώς και στήριξη του ιδιωτικού τομέα.

Τα αρμόδια υπουργεία της Τουρκίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά με τις συνομιλίες. Η Παγκόσμια Τράπεζα αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Μια συμφωνία θα σηματοδοτούσε ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο οικονομικό επιτελείκο της Τουρκίας, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων. Από κοινού ο νέος ΥΠΟΙΚ και η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας ξηλώνουν σταδιακά τα erdoganomics, επαναφέροντας την οικονομία της χώρας στη νομισματική και δημοσιονομική «ορθοδοξία». Ο Σιμσέκ και Ερκάν ηγούνται των προσπαθειών να συγκρατήσουν τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και να θέσουν την οικονομία του σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε μια πιο βιώσιμη πορεία.

Remaining Time-0:00FullscreenMute

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ότι τα δύο τρίτα των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα πάνε στον ιδιωτικό τομέα της Τουρκίας μέσω άμεσων επενδύσεων και εγγυήσεων. Ορισμένα από τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή βραχυπρόθεσμων εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση του εμπορίου και τη στήριξη των Τούρκων εξαγωγέων, είπαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ