Σερβία: Aνθρακωρύχοι ανακάλυψαν ρωμαϊκό πλοίο

Σερβία: Aνθρακωρύχοι ανακάλυψαν ρωμαϊκό πλοίο

Το σκάφος πιθανότατα αποτελούσε μέρος ενός ποτάμιου στόλου που εξυπηρετούσε εκτεταμένη και πολύ ανεπτυγμένη ρωμαϊκή πόλη των 45.000 κατοίκων

 

Ρωμαϊκό πλοίο ανακαλύφθηκε από ανθρακωρύχους σε ένα τεράστιο υπαίθριο λατομείο άνθρακα.
Αφού ένας εκσκαφέας στο ορυχείο Drmno αποκάλυψε κάποια ξυλεία, ειδικοί εσπευσαν να προσπαθήσουν να συντηρήσουν τον σκελετό του πλοίου, τη δεύτερη τέτοια ανακάλυψη στην περιοχή από το 2020.
Το σκάφος πιθανότατα αποτελούσε μέρος ενός ποτάμιου στόλου που εξυπηρετούσε εκτεταμένη και πολύ ανεπτυγμένη ρωμαϊκή πόλη των 45.000 κατοίκων που διέθετε ιππόδρομο, οχυρώσεις, φόρουμ, παλάτι, ναούς, αμφιθέατρο, υδραγωγεία, λουτρά και εργαστήρια.
Ο επικεφαλής αρχαιολόγος Miomir Korac είπε ότι προηγούμενα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το πλοίο μπορεί να χρονολογείται από τον 3ο ή τον 4ο αιώνα μ.Χ., όταν το Viminacium ήταν πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας Moesia Superior και είχε λιμάνι κοντά σε έναν παραπόταμο του ποταμού Δούναβη.

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό το πλοίο είναι ρωμαϊκό, αλλά δεν είμαστε σίγουροι για την ακριβή ηλικία του», είπε στο Reuters .
Το ξύλο αρχικά ψεκάστηκε με νερό και κρατήθηκε κάτω από ένα μουσαμά για να αποφευχθεί η αποσύνθεση στη ζέστη του καλοκαιριού, πρόσθεσε ο Korac.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα δύο πλοία και τα τρία κανό που αποκαλύφθηκαν μέχρι στιγμής στην περιοχή είτε βυθίστηκαν είτε εγκαταλείφθηκαν στην όχθη του ποταμού.
Η πρόθεση είναι να εκτεθεί η τελευταία ανακάλυψη με χιλιάδες τεχνουργήματα που ανακαλύφθηκαν από το Viminacium κοντά στην πόλη Kostolac, 70 χλμ. (45 μίλια) ανατολικά του Βελιγραδίου.

Ο Μλάντεν Γιόβιτς, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας που εργάζεται στο πλοίο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, είπε ότι θα ήταν δύσκολο να μετακινηθεί το κύτος του μήκους 13 μέτρων χωρίς να το σπάσει.

Οι ανασκαφές στο Viminacium συνεχίζονται από το 1882, αλλά οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι έχουν σαρώσει μόνο το 5% της τοποθεσίας, η οποία είναι 450 εκτάρια - μεγαλύτερη από το Central Park της Νέας Υόρκης - και είναι ασυνήθιστο στο ότι δεν θαφτεί κάτω από μια σύγχρονη πόλη.
Οι μέχρι στιγμής ανακαλύψεις περιλαμβάνουν χρυσά πλακάκια, γλυπτά από νεφρίτη, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, όπλα και υπολείμματα τριών μαμούθ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ