Ποιος θα κληρονομήσει την αυτοκρατορία Μπερλουσκόνι;

Ποιος θα κληρονομήσει την αυτοκρατορία Μπερλουσκόνι;

Το κύριο ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει τον ουσιαστικό έλεγχο όλων αυτών των εταιριών

Έντονο ενδιαφέρον προκαλεί στην Ιταλία η υπόθεση της διαθήκης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το μέλλον των ΜΜΕ που ήλεγχε. Το άνοιγμά της αναμένεται από μέρα σε μέρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η οικογένεια Μπερλουσκόνι αποφάσισε να περιμένει πρώτα την αυριανή γενική συνέλευση των μετόχων της Fininvest, στο Μιλάνο. Πρόκειται για την εταιρία επενδύσεων, που ελέγχει το σύνολο των μετοχών του ομίλου Μπερλουσκόνι, οπότε πρέπει να αποφευχθούν εκπλήξεις και εντάσεις. Σε ό,τι αφορά την περιουσία, η αξία των επιχειρήσεων που δημιούργησε ο "Καβαλιέρε" εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, με πάνω από 20 χιλιάδες εργαζόμενους.

Το κύριο ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει τον ουσιαστικό έλεγχο όλων αυτών των εταιριών: Οι μετοχές δηλαδή θα μοιραστούν σε απολύτως ίσα ποσοστά ανάμεσα στα πέντε παιδιά του Μπερλουσκόνι ή θα ευνοηθούν η πρωτότοκη κόρη Μαρίνα και ο μεγαλύτερος γιός του Πιερσίλβιο, που εργάζονταν εδώ και είκοσι χρόνια, με τον "μίστερ τιβί"; Υπάρχουν και πολλά άλλα ερωτήματα: αληθεύει η φήμη ότι κατά την προτελευταία εισαγωγή του στο νοσοκομείο φέτος ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός άλλαξε τη διαθήκη του; Η τελευταία του σύντροφος, Μάρτα Φασίνα, θα μπορέσει, όπως γράφει ο Τύπος, να ζήσει στη γνωστή βίλα του Άρκορε, έξω από το Μιλάνο;

Γαλλικό ενδιαφέρον για τα κανάλια

Κυρίως όμως θα πρέπει να εξακριβωθεί αν η αυτοκρατορία Μπερλουσκόνι (τρία τηλεοπτικά κανάλια, ο εκδοτικός οίκος Μondadori, οι ασφάλειες Mediolanum και όχι μόνον) θα μείνει ως έχει ή αν θα αποφασιστεί μερική της πώληση. Εδώ και καιρό ο γαλλικός όμιλος Vivendi έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά η απάντηση έως τώρα ήταν πάντα αρνητική.

Στην περίπτωση επίσης που με το άνοιγμα της διαθήκης τα τρία μικρότερα παιδιά του Ιταλού μεγιστάνα βρεθούν σε μειονεκτική θέση, θα υπάρξουν σίγουρα σχολιαστές που θα το ερμηνεύσουν ως μια "εκδίκηση" του εκλιπόντα κατά της πρώην συζύγου και μητέρας τους, Βερόνικα Λάριο, η οποία δεν τον στήριξε και ζήτησε διαζύγιο την περίοδο της υπόθεσης "μπούνγκα μπούνγκα".

Υπάρχει, τέλος, και η καθαρά πολιτική παράμετρος, με το μέλλον του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια. Οι κληρονόμοι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα συνεχίσουν να το στηρίζουν με γενναιόδωρες χρηματοδοτήσεις ή θα προτιμήσουν να διακόψουν την πολιτική αυτή εμπειρία;


Πηγή: Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ