ΕΕ: O Μπρετόν υπερασπίζεται τους κανόνες για τα δεδομένα - Έντονες επικρίσεις από τους Big Tech

 ΕΕ: O Μπρετόν υπερασπίζεται τους κανόνες για τα δεδομένα - Έντονες επικρίσεις από τους Big Tech

Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο νόμος για τα δεδομένα θα μπορούσε να εμποδίσει τη διεθνή μεταφορά στοιχείων και οι ευρωπαϊκές εταιρείες το επέκριναν επίσης

 

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τιερί Μπρετόν υπερασπίστηκε την Πέμπτη σχέδιο κανόνων που αποσκοπούν στην αποτροπή της παράνομης πρόσβασης των κυβερνήσεων εκτός ΕΕ στα δεδομένα της ΕΕ, λέγοντας ότι δεν είναι προστατευτικοί.
Το σχέδιο νόμου για τα δεδομένα, το οποίο πρότεινε ο Μπρετόν στις αρχές του περασμένου έτους, βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των χωρών της ΕΕ και των νομοθετών της ΕΕ. Τα μέρη αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν από την υιοθέτηση της νομοθεσίας.

Καθορίζει δικαιώματα και υποχρεώσεις σχετικά με τη χρήση καταναλωτικών και εταιρικών δεδομένων της ΕΕ που παράγονται σε έξυπνα gadget και μηχανήματα καθώς και σε καταναλωτικά αγαθά και είναι ο πιο πρόσφατος σε μια σειρά κανονισμών που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν τη δύναμη των τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ.

"Η ευρωπαϊκή στρατηγική στοιχείων μας είναι να ξεκλειδώσουμε έναν πλούτο μεγάλων δεδομένων και να ορίσουμε πώς αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να μοιράζονται, να αποθηκεύονται και να υποβάλλονται σε επεξεργασία. Αυτό θα ωφελήσει όλες τις επιχειρήσεις – Ευρωπαϊκές, Αμερικανικές και άλλες», δήλωσε ο Breton στο κείμενο ομιλίας στα εγκαίνια γραφείου της ΕΕ στο Σαν Φρανσίσκο.

«Η διεκδίκηση δεν είναι προστατευτισμός», είπε.

Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο νόμος για τα δεδομένα θα μπορούσε να εμποδίσει τη διεθνή μεταφορά στοιχείων και οι ευρωπαϊκές εταιρείες το επέκριναν επίσης.

Η Siemens και η SAP τον περασμένο μήνα δήλωσαν ότι μια διάταξη που αναγκάζει τις εταιρείες να μοιράζονται δεδομένα με τρίτους για να παρέχουν υπηρεσίες aftermarket ή άλλες υπηρεσίες που βασίζονται σε δεδομένα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο εμπορικά μυστικά.

Στο Σαν Φρανσίσκο, ο Μπρετόν θα συναντήσει τον ιδιοκτήτη του Twitter, Elon Musk, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta Platform, Mark Zuckerberg, τον CEO της Nvidia, Jensen Huang και τον CEO της OpenAI, Sam Altman. Θα προσπαθήσει να τους πείσει να υπογράψουν το Σύμφωνό για την τεχνητή νοημοσύνη που στοχεύει να πείσει τις εταιρείες να εφαρμόσουν τους κανόνες της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη πριν από την επιβολή τους σε δύο χρόνια.
Είπε επίσης ότι θα κατευθυνθεί στην Ασία την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει την ψηφιακή ατζέντα και την τεχνητή νοημοσύνη με τις κυβερνήσεις της Κορέας και της Ιαπωνίας, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη έχει επίσης ξεκινήσει μια ψηφιακή συνεργασία με τη Σιγκαπούρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ