Κλείνει το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ευρώπης - Άλμα στις τιμές

Κλείνει το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ευρώπης - Άλμα στις τιμές

Το κοίτασμα φυσικού αερίου Groningen θα κλείσει μόνιμα την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Bloomberg, εξαιτίας των σεισμών που έχει προκαλέσει στην περιοχή.

Άλμα έως και 24%, στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του Απριλίου, σημειώνουν οι τιμές του φυσικού αερίου, αφότου η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κλείσει μόνιμα το μεγαλύτερο κοίτασμα της Ευρώπης μέσα στο έτος, περιορίζοντας την προσφορά, εν όψει και του επόμενου χειμώνα.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου Groningen θα κλείσει μόνιμα την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Bloomberg, εξαιτίας των σεισμών που έχει προκαλέσει στην περιοχή. Το συγκεκριμένο κοίτασμα έχει υπάρξει μια σημαντική πηγή φυσικού αερίου για τη Δυτική Ευρώπη, ενώ έχει στηρίξει σε μεγάλο βαθμό τα δημόσια οικονομικά της Ολλανδίας από το 1963, όταν και ξεκίνησε η παραγωγή. Όμως, έχει προκαλέσει εκατοντάδες σεισμούς μεγέθους έως και 3,6 ρίχτερ από τη δεκαετία του 1980, με αποτέλεσμα να καταστραφούν χιλιάδες σπίτια.

Από τα περίπου 327.000 σπίτια στην περιοχή, τουλάχιστον 127.000 έχουν εμφανίσει κάποιες ζημιές και περισσότερα από 3.300 κτίρια έχουν κατεδαφιστεί από το 2012, γιατί οι σεισμοί τα έκαναν επικίνδυνα.

Η ολλανδική κυβέρνηση είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι σκοπεύει να κλείσει το κοίτασμα το αργότερο έως τον Οκτώβριο του 2024, ανάλογα με την «γεωπολιτική κατάσταση». Έχει κατηγορηθεί ότι δεν έδειξε την απαιτούμενη ευαισθησία στο θέμα εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα να δεσμευτεί να ξοδέψει 22 δισ. ευρώ τα επόμενα 30 χρόνια για να αποζημιώσει τους κατοίκους του Groningen.

Αυτή τη στιγμή, η παραγωγή στο κοίτασμα Groningen διαμορφώνεται στο ελάχιστο.

Πάντως, η απόφαση για το κλείσιμό του δεν είναι εντελώς αμετάκλητη, σύμφωνα με το Bloomberg. Εάν υπάρξει μια νέα ενεργειακή κρίση ή ένας πολύ ψυχρός χειμώνας, το κοίτασμα μπορεί να ανοίξει σε δύο εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ