ΕΕ: Επιδιώκουν αποδυνάμωση της νομοθεσίας για τη φύση - Προσπάθειες για συμφωνία

 ΕΕ: Επιδιώκουν αποδυνάμωση της νομοθεσίας για τη φύση - Προσπάθειες για συμφωνία

Ο προτεινόμενος νόμος της ΕΕ θα θέσει δεσμευτικούς στόχους για τις χώρες να αποκαταστήσουν τα κατεστραμμένα φυσικά περιβάλλοντα 

 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να αποδυναμώσουν τμήματα του εμβληματικού νόμου για τη φύση του μπλοκ προσθέτοντας παραθυράκια για να αποφύγουν ορισμένους στόχους, καθώς προσπαθούν να συνάψουν συμφωνία για την επίμαχη πρόταση, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου.

Ο προτεινόμενος νόμος της ΕΕ θα θέσει δεσμευτικούς στόχους για τις χώρες να αποκαταστήσουν τα κατεστραμμένα φυσικά περιβάλλοντα. Ο στόχος είναι να αντιστραφεί η προβληματική υγεία των φυσικών οικοτόπων της Ευρώπης - το 81% των οποίων χαρακτηρίζεται ως κακής υγείας - αλλά έχει αντιμετωπίσει την αντίθεση από ορισμένους νομοθέτες της ΕΕ και κυβερνητικούς ηγέτες, όπως στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιρλανδία.
Ένα προσχέδιο διαπραγματευτικού εγγράφου, το οποίο είδε το Reuters, έδειξε ότι οι χώρες σχεδιάζουν να αποδυναμώσουν τους προτεινόμενους στόχους για την αναζωογόνηση των στραγγισμένων τυρφώνων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και να εισάγουν ένα κενό ώστε οι χώρες να μπορούν να αποφύγουν αυτούς τους στόχους σε ορισμένες περιπτώσεις.

«Η έκταση της εκ νέου διαβροχής τυρφώνων σε γεωργική χρήση μπορεί να μειωθεί σε λιγότερο από το απαιτούμενο ... εάν αυτή η επαναδιαβροχή είναι πιθανό να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις υποδομές, τα κτίρια, την προσαρμογή του κλίματος ή άλλα δημόσια συμφέροντα», ανέφερε το έγγραφο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αρχικά ότι οι χώρες θα πρέπει να θεσπίσουν μέτρα για την αποκατάσταση της φύσης στο 30% των καλλιεργούμενων τυρφώνων έως το 2030, αυξάνοντας στο 50% έως το 2040 και στο 70% έως το 2050. Οι χώρες θέλουν να αποδυναμωθεί σε 40% έως το 2040 και 50% έως το 2050, έδειξε το έγγραφο.

Οι τυρφώνες είναι υδάτινα οικοσυστήματα, που μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής λόγω της ικανότητάς τους να αποθηκεύουν CO2 και να μειώσουν τις κλιματικές επιπτώσεις όπως οι πλημμύρες.

Αλλά οι αλλαγές σε αυτούς τους οικοτόπους είναι πολιτικά γεμάτες σε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, όπου οι τυρφώνες αποτελούν το ένα πέμπτο της γης και αποξηραίνονται για καύσιμα ή καλλιεργούνται.

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι η Ιρλανδία προσπάθησε να αποδυναμώσει τους στόχους των τυρφώνων.

Εκπρόσωπος της ιρλανδικής κυβέρνησης είπε ότι η χώρα έχει ήδη εθνικούς στόχους για την αναζωογόνηση των τυρφώνων.

«Η Ιρλανδία υποστηρίζει τη φιλοδοξία του Νόμου για την Αποκατάσταση της Φύσης και συνεργάζεται με συναδέλφους σε όλη την Ευρώπη για να εξασφαλίσει τις κατάλληλες ευελιξίες που επιτρέπουν την εφαρμογή», είπε ο εκπρόσωπος.

Οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνουν τον νόμο περί φύσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ