Η ανακύκλωση πλαστικών στο επίκεντρο των συνομιλιών του Παρισίου

 Η ανακύκλωση πλαστικών στο επίκεντρο των συνομιλιών του Παρισίου

Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, το οποίο φιλοξενεί τις συνομιλίες, δημοσίευσε ένα σχέδιο για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων κατά 80% έως το 2040

 

 

Καθώς ξεκινούν οι συνομιλίες αυτή την εβδομάδα για μια παγκόσμια συνθήκη για τα πλαστικά, στην επιφάνεια έρχεται η συζήτηση μεταξύ χωρών που θέλουν να περιορίσουν την παραγωγή περισσότερων πλαστικών και η πετροχημική βιομηχανία ευνοεί την ανακύκλωση ως λύση στα πλαστικά απόβλητα.

Πριν από την συνάντηση της Δευτέρας, πολλές χώρες έχουν πει ότι στόχος της συνθήκης θα πρέπει να είναι η «κυκλικότητα» - ή η διατήρηση των ήδη παραγόμενων πλαστικών ειδών σε κυκλοφορία όσο το δυνατόν περισσότερο.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών στο Παρίσι, ένας συνασπισμός 55 εθνών ζήτησε μια ισχυρή συνθήκη που περιλαμβάνει περιορισμούς σε ορισμένες επικίνδυνες χημικές ουσίες καθώς και απαγορεύσεις σε προβληματικά πλαστικά προϊόντα που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν και συχνά καταλήγουν στη φύση.

«Έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε την ανθρώπινη υγεία στο περιβάλλον μας από τα πιο επιβλαβή πολυμερή και χημικά που προκαλούν ανησυχία μέσω της συνθήκης», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος της Ρουάντα, Jeanne d'Arc Mujawamariya, η οποία είναι συμπρόεδρος του High Ambition Coalition to End.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» για το θέμα.


«Ο στόχος πρέπει να είναι να δημιουργηθεί ένα κείμενο στο οποίο θα συμφωνήσουν όλοι μέχρι το τέλος του 2024, ένα χρόνο πριν από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς στη Νίκαια», είπε σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, το οποίο φιλοξενεί τις συνομιλίες, δημοσίευσε ένα σχέδιο για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων κατά 80% έως το 2040. Η έκθεση, που εκδόθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, σκιαγράφησε τρεις βασικούς τομείς δράσης: επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και επαναπροσανατολισμό των πλαστικών συσκευασιών σε εναλλακτικά υλικά.

Ορισμένες περιβαλλοντικές ομάδες επέκριναν την έκθεση για την εστίαση στη διαχείριση των απορριμμάτων, την οποία θεώρησαν ως παραχώρηση στην παγκόσμια βιομηχανία πλαστικών και πετροχημικών.

«Οι πραγματικές λύσεις στην κρίση των πλαστικών θα απαιτήσουν παγκόσμιους ελέγχους στα χημικά στα πλαστικά και σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή πλαστικών», δήλωσε η Therese Karlsson, επιστημονική σύμβουλος στο International Pollutants Elimination Network.

Στο πλαίσιο μιας νέας ομάδας, που ονομάζεται Global Partners for Plastics Circularity, η βιομηχανία έχει θέσει τη μηχανική και χημική ανακύκλωση στο επίκεντρο της θέσης της.

Η εκτελεστική διευθύντρια του UNEP,Inger Andersen , δήλωσε στο Reuters ότι η κριτική για την ανακύκλωση που περιλαμβάνεται στην έκθεση αγνόησε τις ευρύτερες συστάσεις της έκθεσης.

«Μιλάμε για επανασχεδιασμό και όταν μιλάμε για επανασχεδιασμό, είναι ό,τι πρέπει να κάνουμε ώστε να χρησιμοποιούμε λιγότερο πλαστικό», είπε. «Εκεί αρχίζει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ