Το ξέφρενο ράλι της Apple την κάνει την πρώτη εταιρεία αξίας… 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Το ξέφρενο ράλι της Apple την κάνει την πρώτη εταιρεία αξίας… 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Έτοιμη να σπάσειένα ιστορικό ορόσημο και να ξεπεράσει τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε όρους κεφαλαιοποίησης είναι η μετοχή της Apple στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Από τις αρχές του 2023 ο τεχνολογικός «γίγαντας» έχει εκτοξευθεί κατά 35%, ενώ έχει «γιγαντώσει» την αποτίμησή του κατά σχεδόν 690 δισ. δολάρια. Κι αυτό χάρη στα σταθερά έσοδα από τα iPhones και τις μεγάλες ταμειακές ροές.

Ως αποτέλεσμα, αυτήν την στιγμή η Apple βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά υψηλά του Ιανουαρίου 2022 (174 δολάρια).

«Στην καριέρα μου, ουδέποτε είχα φανταστεί μια εταιρεία αυτού του μεγέθους, η οποία θα είναι ικανή να παράγει ταμειακές ροές άνω των 100 δισ. δολαρίων σ’ έναν χρόνο» δηλώνει στο Bloomberg o Πατρικ Μπάρτον, manager στη MainStay Winslow Large Cap Growth Fund.

Η Apple, όπως κι άλλες εισηγμένες mega-κεφαλαιοποίησης, έχουν ωφεληθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, καθώς θεωρούνται από αρκετούς επενδυτές ως ασφαλή καταφύγια εν μέσω ενός σκηνικού πιθανής ύφεσης και τραπεζικής αναταραχής.

«Είναι οι αγαπημένες μετοχές για τους θεσμικούς επενδυτές, τα hedge funds και τον Γουόρεν Μπάφετ» σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

Σήμερα, η αποτίμηση της Apple ανέρχεται σε 2,76 τρισ. δολάρια και είναι 28 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα εκτιμώμενα ετήσια κέρδη του 2023. Εφόσον καταφέρει να περάσει το κατώφλι των 3 τρισ. δολάρια, θα πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου επίτευγμα.

Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου αποδείχθηκαν καλύτερα των αναμενόμενων, χάρη στην ανάκαμψη των πωλήσεων iPhones και την ανάπτυξη του κλάδου υπηρεσιών. Έτσι, η διοίκηση έσπευσε να αυξήσει το μέρισμα προς τους μετόχους, ενώ προανήγγειλε επαναγορές μετοχών αξίας 90 δισ. δολαρίων.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, δεν είναι τυχαίο ότι το μερίδιο της Apple στον δείκτη S&P 500 κυμαίνεται κοντά στο ιστορικό 7,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ