Ένα ακόμη ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων "βάρεσε κανόνι" - Χρεοκόπησε η Bittrex

Ένα ακόμη ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων "βάρεσε κανόνι" - Χρεοκόπησε η Bittrex

Η χρεοκοπία της επηρεάζει μόνον την δραστηριότητα της εταιρείας στις ΗΠΑ και όχι την Bittrex Global

Ένα ακόμη ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων αναζητεί προστασία από τους πιστωτές, έπειτα από την κατάρρευση της άλλοτε κραταιάς πλατφόρμας FTX και των υπηρεσιών BlockFi, Celsius και Voyager μέσα σε λίγους μόλις μήνες. Ο λόγος για την Bittrex, η οποία λίγο καιρό αφότου ανακοίνωσε πως θα περιορίσει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ και δέχθηκε αγωγή από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε αίτημα για πτώχευση.

Η χρεοκοπία της επηρεάζει μόνον την δραστηριότητα της εταιρείας στις ΗΠΑ και όχι την Bittrex Global. Ωστόσο, η είδηση οδήγησε σε πιέσεις στην αγορά, η οποία εμφανίζει σημαντικές απώλειες.

Σύμφωνα με το αίτημα πτώχευσης που υπέβαλε στις αρμόδιες αρχές, το ανταλλακτήριο εκτιμά πως έχει 100.000 πιστωτές και υπολογίζει ότι το ύψος των ζημιών και των περιουσιακών της στοιχείων του ανέρχεται μεταξύ 500 εκατ. και 1 δισ. δολαρίων.

Από την αρχή του έτους, το ανταλλακτήριο αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα στις ΗΠΑ: τον Φεβρουάριο απέλυσε 80 άτομα, ενώ τον Μάρτιο ανακοίνωσε ότι θα έχει διακόψει όλες τις δραστηριότητές της στη χώρα μέχρι το το τέλος Απριλίου.

Παρόλα αυτά στα μέσα Απριλίου η Bittrex δέχθηκε αγωγή από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, η οποία την κατηγορούσε ότι λειτουργούσε παράνομα ως πλατφόρμα συναλλαγών τίτλων, ως ασφαλιστική και ως υπηρεσία εκκαθάρισης. Επίσης, η αρχή στράφηκε νομικά εναντίον του πρώην CEO, Bill Shihara, καθώς και της Bittrex Global.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνιδρυτής και CEO της εταιρείας, Richie Lai, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι το αίτημα πτώχευσης ήταν ο καλύτερος τρόπος να επιλυθεί το ζήτημα και ότι η Bittrex έχει το 100% των καταθέσεων των πελατών της.

Αντιδρά η αγορά

Μετά την είδηση, η αγορά κρυπτονομισμάτων δέχεται πιέσεις και συνεχίζει την πτωτική πορεία που ξεκίνησε την Κυριακή, οπότε η μεγαλύτερη πλατφόρμα συναλλαγών του κλάδου, η Binance, διέκοψε δύο φορές τις συναλλαγές λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου. Αυτή την ώρα η αγορά αποτιμάται στο 1,14 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,95%, σύμφωνα με στοιχεία του CoinMarketCap.

Το Bitcoin κινείται περί τα 27.680 δολάρια με απώλειες 0,8%. Το Ethereum επίσης υποχωρεί κατά περίπου 0,8% στα 1.850 δολάρια. Πτωτικά κινούνται μεταξύ άλλων και το Solana (-1,9%), το Avalanche (-3%) και το Cardano (-1,4%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ