EE: Μετά το Κατάργκεϊτ μονόδρομος τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς

EE: Μετά το Κατάργκεϊτ μονόδρομος τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς

 

Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του 2022 έδειξε ότι το 68% των πολιτών σε ολόκληρη την ΕΕ πίστευαν ότι η διαφθορά ήταν ευρέως διαδεδομένη

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέους νόμους την Τετάρτη για την ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς μέσω της ευθυγράμμισης των ορισμών και των κυρώσεων για εγκλήματα δωροδοκίας σε ολόκληρο το μπλοκ, καθώς και της θέσπισης κυρώσεων για διεφθαρμένους αλλοδαπούς.
Το σχέδιο νέων νόμων της ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ εάν εγκριθεί και από τα 27 κράτη μέλη, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο συγκλονίστηκε πέρυσι από ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που αφορούσε την διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κατάρ.


Μια έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του 2022 έδειξε ότι το 68% των πολιτών σε ολόκληρη την ΕΕ πίστευαν ότι η διαφθορά ήταν ευρέως διαδεδομένη. Μόνο το ένα τρίτο περίπου είχαν εμπιστοσύνη στις προσπάθειες κατά της διαφθοράς.

"Υπάρχουν δύο μεγάλοι παράγοντες που μειώνουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στη δημοκρατία - η κατάχρηση εξουσίας και η διαφθορά. Και καμία χώρα στην ΕΕ δεν είναι εντελώς άτρωτη", δήλωσε η Βέρα Γιούροβα, αναπληρώτρια επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνη για τις δημοκρατικές αξίες.
«Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να δράσουμε».

Σύμφωνα με την πρόταση, όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να προσαρμόσουν τους ποινικούς τους κώδικες για να εναρμονίσουν τους ορισμούς των εγκλημάτων δωροδοκίας πέρα από τη δωροδοκία, ώστε να περιλαμβάνουν την υπεξαίρεση, την κατάχρηση λειτουργίας και τον παράνομο πλουτισμό.
Η τυποποίηση των νομικών ορισμών και των σχετικών όρων φυλάκισης θα βοηθούσε τις διασυνοριακές έρευνες, ανέφερε η Επιτροπή.

Οι κοινές επιβαρυντικές περιστάσεις θα κάλυπταν περιπτώσεις διαφθοράς μεταξύ υψηλού επιπέδου αξιωματούχων και εκείνων των αρχών επιβολής του νόμου, καθώς και δράσης για λογαριασμό μιας ξένης δύναμης, πρόσθεσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Στα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνονται τη θέσπιση αποτελεσματικών κανόνων για την αναφορά και την επαλήθευση περιουσιακών στοιχείων και συγκρούσεων συμφερόντων στον δημόσιο τομέα, καθώς και επαφές με τον ιδιωτικό τομέα.
Πέρα από την ΕΕ, η πρόταση θα δημιουργήσει μια ειδική μαύρη λίστα κυρώσεων για αλλοδαπούς που θεωρούνται διεφθαρμένοι.
Η Jourova κατονόμασε τις δημόσιες προμήθειες καθώς και τα προγράμματα διαμονής επενδυτών και ιθαγένειας μεταξύ των τομέων που κινδυνεύουν ιδιαίτερα.

Αξιωματούχοι της Κομισιόν ελπίζουν ότι το μπλοκ θα μπορέσει να θεσπίσει τους νέους κανόνες πριν από τις εκλογές σε ολόκληρη την ΕΕ που θα πραγματοποιηθούν σε ένα χρόνο. Μολονότι καλύπτει τους αξιωματούχους της ΕΕ ως τακτικούς πολίτες, το σχέδιο δεν απευθύνεται ειδικά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Επ' αυτού, η Jourova είπε ότι θα παρουσιάσει την πρότασή της αυτόν τον μήνα για ένα νέο ειδικό όργανο δεοντολογίας που θα καλύπτει εννέα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να θέσει πρότυπα για την αποδοχή δώρων και ταξιδιών και τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ