Επιβραδύνθηκε η αμερικανική οικονομία το α΄ τρίμηνο του 2023 - Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,1%

Επιβραδύνθηκε η αμερικανική οικονομία το α΄ τρίμηνο του 2023 -  Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,1%

Περισσότερο του αναμενομένου επιβραδύνθηκε η αμερικανική οικονομία κατά το α΄ τρίμηνο του 2023, όπως εκτιμάει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,1% κατά τους τρεις πρώτους μήνες της τρέχουσας χρονιάς. Το ποσοστό αυτό αφενός είναι σημαντικά χαμηλότερο από το 2,6% που είχε καταγραφεί το δ΄ τρίμηνο του 2022, αλλά και χαμηλότερο σε σχέση με το 2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι η επιβράδυνση αυτή προκλήθηκε κυρίως από την πτώση των ιδιωτικών αποθεμάτων και των σταθερών επενδύσεων των μη γηγενών. Αυτές οι τάσεις αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται μετά την περυσινή χρονιά στη διάρκεια της οποίας η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε επιθετικά τα επιτόκια στην προσπάθειά της να αναχαιτίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Την επόμενη εβδομάδα, η Fed αναμένεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, φέρνοντας το βασικό της επιτόκιο στο εύρος 5% – 5,25%. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να εξετάζουν το ενδεχόμενο για μια παύση του κύκλου σύσφιξης. Οι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι με μια τέτοια κίνηση οι αξιωματούχοι θα έχουν χρόνο προκειμένου να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο από την αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό κλάδο τον περασμένο μήνα.

Η βύθιση της μετοχής της περιφερειακής τράπεζας First Republic πυροδότησε εκ νέου ανησυχίες ότι οι αναταράξεις από τις τράπεζες μπορεί να έχουν απλώς ατονήσει και να μην έχουν κάνει ακόμη τον πλήρη κύκλο τους. Χθες Τετάρτη, η First Republic, η οποία ανέφερε ότι οι πελάτες της προέβησαν σε αναλήψεις ύψους 100 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο, είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 29,75%, μετά από το σχεδόν -50% της Τρίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ