Διπλό «bonus» στους λογαριασμούς ρεύματος του Φεβρουαρίου – Πόσα θα κερδίσουμε

Διπλό «bonus» στους λογαριασμούς ρεύματος του Φεβρουαρίου – Πόσα θα κερδίσουμε

Διπλή παρέμβαση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να απαλύνει τα βάρη από τις εξωφρενικές χρεώσεις της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις πολυήμερες διακοπές του ρεύματος θα ανακοινώσει η κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα.

Η πρώτη παρέμβαση αφορά στην πιθανότατα αυξημένη επιδότηση με τους πόρους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και η δεύτερη παρέμβαση στον μηδενισμό των χρεώσεων που επιβάλλει ο ΔΕΔΔΗΕ στον λογαριασμό του ρεύματος για το «δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας». O συνδυασμός των δύο μέτρων μπορεί να «ξεφουσκώσει» τον λογαριασμό του ρεύματος ακόμη και πάνω από 70 ευρώ κάτι βεβαίως που θα εξαρτηθεί από το που βρίσκεται το ακίνητο, από το ποια είναι η κατανάλωση ενέργειας, από το αν αποτελεί κύρια κατοικία όχι και από το αν ο ένοικος υπέστη ταλαιπωρία λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης.

Τα σενάρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι είναι τα εξής:

  1. Η επιδότηση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος για τον Φεβρουάριο εξετάζεται να αυξηθεί από τα 42 ευρώ στα 49,5 ευρώ που είναι και το μέγιστο όριο επιδότησης που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Η τιμή χονδρικής για τον Ιανουάριο, διαμορφώθηκε στα 227 ευρώ ενώ φαίνεται ότι ο μήνας θα ξεκινήσει αύριο με υψηλές τιμές άνω των 240-250 ευρώ. Ακριβώς επειδή ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος έχουν πέρα από υψηλές τιμές χονδρικής και υψηλές καταναλώσεις, εξετάζεται το ενδεχόμενο να εξαντληθούν τα περιθώρια επιδότησης
  2. Να «παγώσουν» τα τέλη δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (σ.σ τα εισπράττει ο ΔΕΔΔΗΕ μέσω του λογαριασμού ρεύματος) για όλες τις περιοχές όπου υπήρξαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Τα τέλη δικτύου διανομής υπολογίζονται βάσει της κατανάλωσης καθώς χρεωνόμαστε με 0,0213 ευρώ για κάθε κιλοβατώρα (συν ένα πάγιο 0,52 ευρώ ανάλογα με την ισχύ της γραμμής (σ.σ η χρέωση εξαρτάται από τα KVA της γραμμής με τους έχοντες τριφασικό να πληρώνουν περισσότερο σε σχέση με αυτούς που έχουν μονοφασικό).

Τι σημαίνει ο συνδυασμός αυτών των δύο μέτρων; Τα παραδείγματα είναι αποκαλυπτικά:

  1. Για 300 κιλοβατώρες, η χρέωση του λογαριασμού μπορεί να διαμορφωθεί στα 56,84 ευρώ αντί για τα 113,8 ευρώ που θα ήταν αν δεν υπήρχε η επιδότηση και το bonus λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης. Έτσι, γίνεται έκπτωση περίπου 57 ευρώ.
  2. Για 400 κιλοβατώρες έχουν όφελος 59 ευρώ καθώς η χρέωση πέφτει στα 92 ευρώ αντί για τα 151 ευρώ.
  3. Για 500 κιλοβατώρες, το όφελος φτάνει στα 61 ευρώ και η χρέωση πέφτει στα 127 ευρώ αντί για τα 188 ευρώ και
  4. Για 600 κιλοβατώρες, υπάρχει όφελος 63 ευρώ με τον λογαριασμό να διαμορφώνεται στα 162 ευρώ αντί για τα 226 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ