Δέκα τρόποι για να διατηρήσετε το σπίτι σας ζεστό (και να εξοικονομήσετε χρήματα) αυτόν τον χειμώνα

Δέκα τρόποι για να διατηρήσετε το σπίτι σας ζεστό (και να εξοικονομήσετε χρήματα) αυτόν τον χειμώνα

Δέκα απλές συμβουλές για να διατηρήσετε το σπίτι σας ζεστό με μικρό ή καθόλου επιπλέον κόστος

Στη Βρετανία, οι κάτοικοι συνήθως χρησιμοποιούν την κεντρική θέρμανση από τον Οκτώβριο καθημερινά μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Σύμφωνα με το theconversation.com, η θέρμανση των κατοικιών αντιπροσωπεύει πάνω από το 70% της κατανάλωσης ενέργειας των νοικοκυριών.

Έτσι, η μείωση αυτού του ποσοστού - διατηρώντας παράλληλα τα σπίτια ζεστά - όχι μόνο μειώνει τους λογαριασμούς ενέργειας, αλλά συμβάλλει και στην τήρηση των δεσμεύσεων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου - αλλά και της χώρας μας- υποχρεούται νομικά να εκπληρώσει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ,τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι 2,38 εκατ. νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας - που ουσιαστικά σημαίνει ότι σχεδόν το 11% των βρετανικών σπιτιών δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν θέρμανση.

Ενώ το πρόβλημα είναι αρκετά σημαντικό, δεν χρειάζεται όλες οι λύσεις να είναι πολύπλοκες και δαπανηρές. Και μπορεί η Ελλάδα να μην έχει το κλίμα της Βρετανίας, αλλά σίγουρα οι τιμές στα καύσιμα είναι πολλές φορές απαγορευτικές για να μπορέσουν όλοι να έχουν επαρκή θέρμανση τον χειμώνα. Το άρθρο του the conversation δίνει 10 απλές συμβουλές για να διατηρήσετε το σπίτι σας ζεστό με μικρό ή καθόλου επιπλέον κόστος:

1. Χρησιμοποιήστε τις κουρτίνες σας

Η θερμότητα από τον ήλιο είναι δωρεάν, οπότε εκμεταλλευτείτε την στο έπακρο. Ανοίξτε τις κουρτίνες σας και αφήστε το φως του ήλιου να μπει μέσα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αξιοποιήσετε αυτή τη δωρεάν θερμότητα. Όταν σκοτεινιάζει, κλείστε τις κουρτίνες σας, οι οποίες λειτουργούν ως άλλο ένα στρώμα μόνωσης και διατηρούν τη ζεστασιά στα δωμάτιά σας. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε διαρροές ή κενά, ώστε ο ζεστός αέρας να μπορεί να παραμείνει μέσα και ο κρύος αέρας να μείνει έξω.

2. Χρησιμοποιήστε χρονοδιακόπτες στην κεντρική σας θέρμανση

Το Κέντρο Αειφόρου Ενέργειας συμβουλεύει ότι ο προγραμματισμός του λέβητά σας ώστε να ανοίγει τη θέρμανση λίγο νωρίτερα - για παράδειγμα 30 λεπτά πριν σηκωθείτε το πρωί - αλλά σε χαμηλότερη θερμοκρασία είναι φθηνότερος από το να την ανοίγετε ακριβώς τη στιγμή που τη χρειάζεστε σε υψηλότερη θερμοκρασία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένας λέβητας θερμαίνεται με σταθερή ταχύτητα είτε ρυθμίσετε τον θερμοστάτη σας στους 20°C είτε στους 30°C. Αλλά μην κάνετε το λάθος να αφήνετε τη θέρμανσή σας σε χαμηλή θερμοκρασία όλη την ημέρα - γιατί τότε θα πληρώνετε για θέρμανση ενώ δεν θα τη χρειάζεστε.

3. Μετακινήστε τον καναπέ σας

Μπορεί να αισθάνεστε υπέροχα να έχετε τον αγαπημένο σας καναπέ μπροστά από το καλοριφέρ, αλλά απορροφά θερμότητα που θα μπορούσε να ζεστάνει το σπίτι σας. Μετακινώντας τον μακριά από το καλοριφέρ, ο ζεστός αέρας μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα. Το ίδιο ισχύει και για τις κουρτίνες σας ή τα ρούχα που στεγνώνετε - κρατήστε τα μακριά από το καλοριφέρ, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την πηγή θερμότητας.

4. Μεγιστοποιήστε τη μόνωσή σας

Όταν πρόκειται για θερμότητα, περίπου το 25% χάνεται μέσω της οροφής. Αυτό μπορεί εύκολα να μειωθεί με την εγκατάσταση μόνωσης 25 εκατοστών σε όλη τη σοφίτα σας. Αξίζει επίσης να δείτε τι συμβαίνει με τους τοίχους σας, καθώς περίπου το ένα τρίτο της θερμότητας σε ένα μη μονωμένο σπίτι χάνεται με αυτόν τον τρόπο. Παρόλο που δεν είναι τόσο φθηνή στην εγκατάσταση, η μόνωση των τοίχων μπορεί να εξοικονομήσει έως και 190 ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς θέρμανσης.

5. Κρατήστε τη δεξαμενή σας ζεστή

Εάν έχετε δεξαμενή ζεστού νερού, βεβαιωθείτε ότι είναι σωστά μονωμένη. Αυτό θα κρατήσει το νερό πιο ζεστό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα μειώσει το κόστος θέρμανσης. Η Ενεργειακή Κοινότητα εκτιμά ότι η μόνωση μιας δεξαμενής νερού μπορεί να εξοικονομήσει έως και 180 ευρώ ετησίως - αλλά ακόμη και μόνο η αναβάθμιση του «μανδύα» της δεξαμενής σας θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα.

6. Χαμηλώστε τον θερμοστάτη

Αυτό μπορεί να σας φαίνεται παράλογο αλλά πρέπει να έχετε κατά νου ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστούσε προηγουμένως ελάχιστη θερμοκρασία 21°C , αλλά η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας αναθεώρησε την τιμή αυτή στους 18°C το 2014. Και οι έρευνες δείχνουν ότι το να χαμηλώσετε τον θερμοστάτη σας κατά 1°C μπορεί να μειώσει τον λογαριασμό θέρμανσης έως και 10%. Κρατήστε λοιπόν τον επιλογέα στους 18°C, εξοικονομήστε χρήματα και αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις ενός κρύου σπιτιού .

7. Αποκλείστε τα ρεύματα

Ακόμα και μια απλή λύση, όπως το να φτιάξετε μόνοι σας ένα αεροστόπ πόρτας, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη ζεστασιά στο σπίτι σας. Το Energy Saving Trust εκτιμά ότι η DIY-απομόνωση των θυρών, των παραθύρων και των ρωγμών στο πάτωμα μπορεί να εξοικονομήσει 25 λίρες ετησίως. Μπορείτε να το κάνετε αυτό μόνοι σας με πολύ μικρό κόστος. Οι αυτοκόλλητες λαστιχένιες σφραγίδες γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα και τα αεροστόπ στην πόρτα είναι σχετικά φτηνές και εύκολες λύσεις. Επομένως, αξίζει να έχετε σφραγίσει τις πόρτες και τα παράθυρα πριν μπει ο χειμώνας.

8. Εγκαταστήστε θερμοστατικές βαλβίδες καλοριφέρ

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Σάλφορντ έδειξε ότι η εγκατάσταση ελέγχων θέρμανσης και θερμοστατικών βαλβίδων θερμαντικών σωμάτων οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 40% σε σύγκριση με ένα σπίτι που δεν διαθέτει τέτοια εγκατάσταση. Έτσι σας επιτρέπουν να προγραμματίσετε τη θέρμανσή σας να ενεργοποιείται σε προκαθορισμένες ώρες - έτσι ώστε να χρησιμοποιείτε ενέργεια μόνο όταν τη χρειάζεστε. Οι νέοι έξυπνοι θερμοστάτες μπορούν επίσης να ελέγχονται εξ αποστάσεως μέσω του κινητού σας, ώστε να μπορείτε να ανοίγετε τη θέρμανση στο δρόμο για το σπίτι, εξασφαλίζοντας ότι θα είναι ωραία και ζεστά όταν φτάσετε.

9. Αναβαθμίστε τον λέβητά σας

Εάν ο λέβητάς σας είναι ηλικίας άνω των 10 ετών, ίσως ήρθε η ώρα να τον αντικαταστήσετε με ένα νέο, πιο αποδοτικό μοντέλο. Ανάλογα με τον τύπο του παλιού σας λέβητα και το σπίτι, θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε έως και 420 ευρώ με έναν νέο λέβητα - ο οποίος καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για να παράγει την ίδια ποσότητα θερμότητας. Επιπλέον, αν είναι καινούργιος, είναι λιγότερο πιθανό να έχετε προβλήματα κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

10. Πάνελ θερμότητας

Τα πάνελ θερμαντικών σωμάτων είναι σχετικά φθηνά, εγκαθίστανται εύκολα και εξασφαλίζουν ότι η θερμότητα από τα θερμαντικά σώματα θερμαίνει το δωμάτιό σας και όχι τους τοίχους σας. Λειτουργούν αντανακλώντας τη θερμότητα πίσω στο δωμάτιο.

Πηγή: ethnos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ