Αυξημένη κατά 20% τουλάχιστον η τιμή του οβελία - Πάνω από 30% οι ελλείψεις ντόπιου κρέατος

Αυξημένη κατά 20% τουλάχιστον η τιμή του οβελία - Πάνω από 30% οι ελλείψεις ντόπιου κρέατος

Υψηλότερη σε ποσοστό άνω του 20% καταγράφεται φέτος η τιμή του οβελία σε σχέση με πέρυσι, με την έλλειψη στην αγορά του ντόπιου κρέατος να ξεπερνά το 30%

«Λόγω των αυξημένων εξαγωγών του ποιοτικού ελληνικού αρνιού και κατσικιού το προηγούμενο διάστημα, δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά ελληνικών αμνοεριφίων στην αγορά και έτσι, με βάση τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, η τιμή φέτος καταγράφεται αυξημένη σε ποσοστό 20% τουλάχιστον σε σχέση με πέρυσι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης.


«Η τιμή των ελληνικών αμνοεριφίων στα κρεοπωλεία κυμαίνεται φέτος από 11 ευρώ/κιλό μέχρι και 13-13,5 ευρώ/κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και την περιοχή εκτροφής τους, όταν πέρυσι αυτή διαμορφωνόταν σε 9-9,5 ευρώ/κιλό», τόνισε και πρόσθεσ πωςε «τρία με τέσσερα ευρώ/κιλό φθηνότερα πωλούνται τα ρουμανικά αμνοερίφια».

Ειδικότερα σε σχέση με τις μεγάλες, όπως είπε, εισαγωγές από τη Ρουμανία, ο κ. Κεσίδης ανέφερε ότι «οι καταναλωτές, ιδίως φέτος, πρέπει να είναι ιδιαίτερα υποψιασμένοι σε σχέση με την αγορά του οβελία και να είναι σίγουροι ότι δεν θα βρουν ελληνικό προϊόν κάτω των 11 ευρώ/κιλό». Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους καταναλωτές να κάνουν έγκαιρα τις παραγγελίες τους για το πασχαλινό τραπέζι, διαβεβαιώνοντας πως «όσοι παραγγείλουν μέχρι και αύριο θα καταφέρουν να βρουν ελληνικό κατσίκι και αρνί», αλλά και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι αφορά «τα ασφράγιστα κατσίκια και αρνιά, αυτά που πωλούνται μέσω διαδικτύου ή και πόρτα πόρτα» καθώς «αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Πάνω από 30% οι ελλείψεις σε ντόπιο αρνί και κατσίκι

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, «οι ελλείψεις σε ντόπιο αρνί και κατσίκι υπερβαίνουν το 30% στην ελληνική αγορά». Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται σε ποσοστό 50% στην αύξηση των ζωοτροφών (+37%), γεγονός που απέτρεψε πολλούς Έλληνες κτηνοτρόφους να διατηρήσουν τα ζώα τους και κατά 50% στις μεγάλες εξαγωγές που έγιναν.

Βέβαια, όπως πρόσθεσε, «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω των προαναφερόμενων παραγόντων ωφελεί τους κτηνοτρόφους που μπόρεσαν να διατηρήσουν ζωικό κεφάλαιο και έτσι σήμερα πουλούν από 6,5 ευρώ/κιλό μέχρι και 7 ευρώ/κιλό, όταν πέρυσι διέθεταν προϊόν και κάτω των 5 ευρώ/κιλό».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μόσχος εκτίμησε επίσης πως «αν παραδοσιακά εξάγονται από τη χώρα μας 50.000-60.000 αμνοερίφια, φέτος ξεπέρασαν και τις 85.000».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ