Ιδού πως θα υπολογιστεί το επίδομα θέρμανσης - Τρία βήματα για να μάθετε πόσα θα πάρετε

Ιδού πως θα υπολογιστεί το επίδομα θέρμανσης - Τρία βήματα για να μάθετε πόσα θα πάρετε

Με το ερώτημα "ποιο θα είναι τελικώς το επίδομα θέρμανσης" που θα εισπράξουν, έχουν μείνει 700.000 καταναλωτές οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα θέρμανσης. Η απάντηση θα έρθει μέσα στις επόμενες ημέρες με την έκδοση νέας υπουργικής απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών. "Κλειδί" ο ορισμός ενός ποσού βάσης επί του οποίου θα γίνονται όλοι οι υπολογισμοί για υπολογιστεί το τι τελικώς θα εισπράξει ο καθένας. Το ποσό αυτό, αναμένεται ότι θα οριστεί στην περιοχή των 400 ευρώ. Με βάση αυτό, ο τελικός υπολογισμός θα γίνεται με τρία βήματα. 

Βήμα 1ο: Με νέα υπουργική απόφαση καθορίζεται το "ποσό βάσης" για το υπολογισμό του επιδόματος θέρμανσης. Εκτιμάται ότι θα κινείται στην περιοχή των 400 ευρώ.

Βήμα 2ο: Το ποσό βάσης πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό σας. Ο συντελεστής είναι ήδη γνωστός και εξαρτάται από τον Ταχυδρομικό Κώδικα της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο. Μπορείτε να μάθετε τον συντελεστή αναζητώντας τον ΤΚ του ακινήτου σας στον συγκεκριμένο πίνακα που δημοσιεύεται εδώ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Βήμα 3ο: Το ποσό που προκύπτει προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για κάθε ανήλικο μέλος στο νοικοκυριό που έχει κάνει την αίτηση. Προσοχή όμως, το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί ούτε να είναι μικρότερο από τα 80 ευρώ ούτε μεγαλύτερο από τα 650 ευρώ.

σό βάσης οριστεί στα 400 ευρώ -οι τελικές αποφάσεις από το υπουργείο Οικονομικών θα ληφθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα καθώς ανάλογα με αυτή την τιμή βάσης θα προκύψει και το τελικό δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος που δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 85 εκατ. ευρώ- τότε θα ισχύσουν τα εξής:

  1. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στο Βελούχι θα λάβει οικονομική ενίσχυση 648 ευρώ καθώς για το Βελούχι που έχει ταχυδρομικό κώδικα 36100, ο συντελεστής του οικισμού έχει οριστεί στο 1,62. Άρα 400 ευρώ επί 1,62 ίσον 648 ευρώ.
  2. Μια τετραμελής οικογένεια στα Βριλήσσια Αττικής θα λάβει ενίσχυση -εφόσον πληρούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια- 274 ευρώ. Ο συντελεστής για τα Βριλήσσια έχει οριστεί στο 0,57. Άρα, 400 επί 0,57 228 ευρώ και με την προσαύξηση του 20% λόγω της παρουσίας των δύο ανήλικων παιδιών, φτάνουμε στα 274 ευρώ.
  3. Στην Ρόδο, ο συντελεστής έχει οριστεί στο 0,17. Άρα, στην συγκεκριμένη περίπτωση, το 4μελές νοικοκυριό θα πάρει ένα ποσό κοντά στο ελάχιστο των 80 ευρώ.

Για το φετινό επίδομα θέρμανσης, υποβλήθηκαν περίπου 700.000 αιτήσεις. Όσοι έχουν ήδη αγοράσει καύσιμα μέχρι το τέλος του χρόνου, θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης έως το τέλος του μήνα ενώ οι υπόλοιποι θα περιμένουν τον Μάρτιο.

Οι καταναλωτές μπορούν να δουν τον κωδικό που αντιστοιχεί στο δικό τους σπίτι στον αναλυτικό πίνακα που έχει ενσωματωθεί στην πρώτη υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης. Η δεύτερη υπουργική απόφαση, θα καθορίσει το ποσό «κλειδί» το οποίο και θα πολλαπλασιάζεται με τον συγκεκριμένο κωδικό για να προκύπτει το τελικό ποσό που θα πιστωθείς τον τραπεζικό λογαριασμό του κάθε δικαιούχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ