Τα νέα δεδομένα για τις αγορές μας - Τι θα πληρώνουμε με κάρτα, πότε θα φεύγουμε χωρίς να πληρώσουμε
Μας έδωσαν νέο κατάλογο αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέγουμε για να μην πληρώσουμε πρόστιμο στην εφορία. Ενεργοποιούν τη διάταξη που ορίζει ότι αν ο επιχειρηματίας δεν κόψει απόδειξη, δεν θα τον πληρώνουμε. Προαναγγέλλουν οι ολοένα και περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται από εδώ και στο εξής μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Το μόνο που δεν ρυθμίστηκε ακόμη είναι το…που θα βρούμε λεφτά για να καταναλώσουμε.
Από αύριο Σάββατο όσοι βγούμε στα καταστήματα κανονικά θα πρέπει να δούμε μια ταμπέλα η οποία θα γράφει «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ−ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)» «CONSUMER IS ΝΟΤ OBLIGED TO PAY IF THE NOTICE OF PAYMENT HAS ΝΟΤ BEEN RECEIVED (RECEIPT − INVOICE)» (σ.σ ναι η ταμπέλα θα είναι δίγλωσση καθώς η ρύθμιση θα ισχύει και για τους ξένους). Το μέτρο έχει γενική εφαρμογή αλλά κατά κύριο λόγο θεσπίστηκε για τα μπαρ, τις καφετέριες και τα εστιατόρια. Το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει αυτό στην πράξη, θα φανεί. Το πιο πιθανό είναι ότι θα δούμε… καυγάδες. Πάντως, συνεργεία ελέγχου της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς (ΥΠΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης ξεκινούν ελέγχους με προτεραιότητα στα εστιατόρια, καφέ, ταβέρνες και άλλους χώρους εστίασης και αναψυχής μια κι εκεί εντοπίζεται η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή.
Χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προανήγγειλε μείωση της αξίας των συναλλαγών που θα πρέπει να διενεργούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού συστήματος (δηλαδή μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή ακόμη και μέσω τραπεζικής επιταγής). Σήμερα, υποχρεωτικά μέσω τράπεζας διενεργούνται όλες οι συναλλαγές αξίας άνω των 1500 ευρώ. Το όριο αυτό, αναμένεται να μειωθεί στα 500 ευρώ. Είναι βέβαια ένα ζήτημα πως ακριβώς γίνεται ο έλεγχος αυτών των περιπτώσεων. Πάντως, και προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται κινήσεις. Σε πρώτη φάση, προωθείται η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών που εκδίδουν αθεώρητες αποδείξεις με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ενώ σύντομα το μέτρο θα επεκταθεί και στις παραδοσιακές ταμειακές μηχανές.
Για το ποιες αποδείξεις θα πρέπει να συλλέγουμε προκειμένου να μην πληρώσουμε πρόστιμο στην εφορία, δεν έχετε παρά να συμβουλευτείτε τον αναλυτικό κατάλογο που έχει συντάξει το fpress.gr.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στο μικροσκόπιο οι τιμές του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου
Τα ευρήματα αναδεικνύουν τον κυρίαρχο ρόλο της Ισπανίας στη διαμόρφωση των διεθνών τιμών
Ηλεκτρικό ρεύμα: Γιατί τα σταθερά τιμολόγια κερδίζουν έδαφος - Το πλεονέκτημα που αλλάζει την αγορά
Στον ορίζοντα τα δυναμικά «πορτοκαλί» τιμολόγια
Σταθερά τα "πράσινα" τιμολόγια ρεύματος τον Ιανουάριο - Οι χρέωσεις ανά πάροχο
Η μέση τιμή των πράσινων τιμολογίων για τον Ιανουάριο διαμορφώνεται στα 18,7 λεπτά ανά kWh
Online αγορές: 8 στους 10 Έλληνες αγοράζουν από ασιατικές πλατφόρμες
Εξαιρετικά υψηλή διείσδυση των ασιατικών πλατφορμών για online αγορές στην ελληνική αγορά
Επίδομα θέρμανσης: Έως αύριο η προκαταβολή σε περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά
Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
Χριστούγεννα με αυξημένο κόστος: Ποια προϊόντα ανεβάζουν τον λογαριασμό
Στο μικροσκόπιο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και οι αυξήσεις στα τρόφιμα
Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς να αλλάξετε πάροχο μέσω Gov.gr με λίγα βήματα και χωρίς δικαιολογιτικά
Η διαδικασία αλλαγής παρόχου στο ηλεκτρικό ρεύμα έχει απλουστευτεί σημαντικά
Hλεκτρικό ρεύμα: Πότε συμφέρει το πορτοκαλί τιμολόγιο και τι πρέπει να προσέχετε
Τι ισχύει για επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Από σήμερα ξεκινά το εορταστικό ωράριο – Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Τα μαγαζιά θα λειτουργούν με διευρυμένο πρόγραμμα ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα σοκολατάκια Kinder Μιx 3D pop-up: «Δεν είναι εμφανείς οι αλλεργιόνες ουσίες»
Καλεί τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν να μην το καταναλώσουν.
Επίδομα θέρμανσης: Επτά οδηγίες της τελευταίας στιγμής για την υποβολή της αίτησης
Οι πύλες της πλατφόρμας κλείνουν τα μεσάνυχτα
Λιγότερες πωλήσεις στη λιανική φέτος την Black Friday
Eρευνα του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ
22/01/2026 00:03
Κατώτατος μισθός: Από 1η Απριλίου οι αλλαγές - Τι ισχύει για Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα
22/01/2026 00:02
Dimand: Και άλλο πακέτο από Ανδριόπουλο
22/01/2026 00:01