ΡΑΕ: Σε λειτουργία το Εργαλείο Σύγκρισης τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου από την Τετάρτη

ΡΑΕ: Σε λειτουργία το Εργαλείο Σύγκρισης τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου από την Τετάρτη

Το εργαλείο επικαιροποιήθηκε με τα διαθέσιμα ενεργειακά προϊόντα

Από μεθαύριο Τετάρτη ξεκινά η λειτουργία του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών στον τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες στην ιστοσελίδα www.energycost.gr.

Όπως επισημαίνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που σχεδίασε και ανέπτυξε το Εργαλείο, στόχος του είναι να αποτυπώνει και να συγκρίνει, με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο, βάσει των αρχών της διαφάνειας, της προσβασιμότητας στις πληροφορίες και της ανεξαρτησίας στην ενημέρωση, το συνολικό κόστος του ανταγωνιστικού σκέλους των προσφερόμενων τιμολογίων, και να υπολογίζει και το κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που συναρτώνται με την κατανάλωση ενέργειας.

Πεδίο εφαρμογής του εργαλείου σύγκρισης τιμών είναι τα τιμολόγια Μικρών Πελατών Χαμηλής Τάσης ηλεκτρικής ενέργειας και τα οικιακά και εμπορικά τιμολόγια Τελικών Πελατών φυσικού αερίου. Επίσης η ΡΑΕ ενσωμάτωσε στο εργαλείο και τις εκπτώσεις των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, ενώ συμπεριέλαβε και το κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που αποτελούν μέρος του συνολικού κόστους ενέργειας.

Το εργαλείο επικαιροποιήθηκε με τα διαθέσιμα ενεργειακά προϊόντα (είχε αρχίσει στις 16 Νοεμβρίου 2020 και ολοκληρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2020).

Σημειώνεται ότι το εργαλείο σύγκρισης τιμών, αφορά ενεργειακά προϊόντα τα οποία είναι δυναμικά και έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό ότι διαρκώς εξελίσσονται και αναπροσαρμόζονται, καθώς λαμβάνοντας υπόψη και οι γενικότερες εξελίξεις του ενεργειακού τομέα.

Στο Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών περιλαμβάνονται ήδη 387 προϊόντα, εκ των οποίων τα 112 είναι προϊόντα προμηθευτών για οικιακά και εμπορικά τιμολόγια φυσικού αερίου και τα 275 προϊόντα προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακούς πελάτες και επιχειρήσεις με παροχές που δεν ξεπερνούν τα 25 kVA σε εγκατεστημένη ισχύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ