Αυτές είναι οι νέες προϋποθέσεις για το επίδομα θέρμανσης

Από 80 έως και πάνω από 600 ευρώ το νέο επίδομα - Επιδότηση για ξύλα και pellet υπό προϋποθέσεις - Ενίσχυση σε όσους έχουν συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αέριου - Αμετάβλητα τα εισοδηματικά κριτήρια

Αυτές είναι οι νέες προϋποθέσεις για το επίδομα θέρμανσης

Κάθε γειτονιά, κάθε χωριό και το δικό της επίδομα θέρμανσης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωσε πριν από λίγο το νέο σύστημα υπολογισμού του επιδόματος το οποίο θα είναι αισθητά διευρυμένο σε σχέση με πέρυσι καθώς θα καλύπτει όχι μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και το φυσικό αέριο και το υγραέριο όπως επίσης και τα ξύλα ή τα pellet στις περιοχές με λιγότερους από 2500 κατοίκους (με έμφαση στις ορεινές περιοχές). Το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν θα επιδοτείται λόγω της ύπαρξης του κοινωνικού τιμολογίου.

Το ελάχιστο ύψος του επιδόματος θα ανέρχεται στα 80 ευρώ (για το νοικοκυριό ενός εργένη) και θα μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 600-700 ευρώ όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης. Για το υπολογισμό του επιδόματος, θα χρησιμοποιηθεί μελέτη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η οποία υπολόγισε τις ανάγκες θέρμανσης σε τουλάχιστον 200.000 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα. Απαραίτητη για την καταβολή του επιδόματος θα είναι η ηλεκτρονική πληρωμή του καυσίμου ενώ η αξία της πληρωμής θα πρέπει να είναι διπλάσια του επιδόματος θέρμανσης που θα υπολογίζεται για κάθε νοικοκυριό.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, το επίδομα, ανεξαρτήτως καυσίμου θα δικαιούνται:

α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (2019) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2020 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2019 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2020 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2019 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2020 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Για τα νοικοκυριά που πληρούν αυτά τα κριτήρια, το επίδομα θα υπολογίζεται με βάση τις ανάγκες θέρμανσης που έχουν υπολογιστεί για την κάθε περιοχή. Κάτοικοι ορεινών περιοχών στη Βόρειο Ελλάδα μπορούν να προσβλέπουν σε επίδομα θέρμανσης το οποίο μπορεί να είναι αυξημένο ακόμη και κατά 60-70% σε σχέση με πέρυσι όπως επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης.

Ο διαχωρισμός της χώρας σε τέσσερις κλιματικές ζώνες προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος του επιδόματος καταργείται καθώς εκπονήθηκε ολοκληρωμένη μελέτη με βάση μετεωρολογικά αλλά και γεωγραφικά δεδομένα που εκπονήθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ουσιαστικά, η μελέτη αποτυπώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις ενεργειακές ανάγκες σε κάθε γεωγραφικό σημείο της χώρας ώστε και ο υπολογισμός του επιδόματος να είναι δικαιότερος. Συνολικά, έγιναν υπολογισμοί για 200.000 σημεία σε όλη τη χώρα. Είναι γεγονός ότι το υφιστάμενο σύστημα είχε προκαλέσει πολλές αδικίες. Ποτέ δεν κατάλαβε ο κάτοικος των ορεινών περιοχών της Κρήτης για παράδειγμα γιατί το επίδομά του πρέπει να κυμαίνεται από 64 έως 112 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, τη στιγμή που οι καιρικές συνθήκες στα βουνά της Κρήτης δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τις υπόλοιπες ορεινές περιοχές της χώρας.

Για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και πάλι το σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Για τα υπόλοιπα καύσιμα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα ζητείται ηλεκτρονική πληρωμή για το καύσιμο προκειμένου να καταβάλλεται το επίδομα. Η οικονομική ενίσχυση που συνολικά θα φτάσει στα 84 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ