«Ζεσταίνουν» επίδομα θέρμανσης μέχρι και για... ξυλόσομπες

Σχέδιο για νέου τύπου οικονομική ενίσχυση που δεν θα επιδοτεί μόνο την αγορά πετρελαίου θέρμανσης αλλά όλα τα καύσιμα

«Ζεσταίνουν» επίδομα θέρμανσης μέχρι και για... ξυλόσομπες

Μια απάντηση στο σκληρό ερώτημα που διατυπωνόταν εδώ και πολλά χρόνια από δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα επιδιώξει να απαντήσει φέτος το υπουργείο Οικονομικών. Το ερώτημα ήταν: «γιατί το δικό μου σπίτι δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης; Επειδή καταναλώνουμε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο ή ξύλα;» Σε αυτό το σοβαρό ερώτημα, έρχεται να δώσει απάντηση το σχέδιο για ένα νέου τύπου επίδομα θέρμανσης το οποίο και προκαταβολή θα προσφέρει και δεν θα «κοιτάει» καύσιμο. Οι ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Σε 10 ημέρες, ξεκινάει η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Η χρονιά αναμένεται ούτως ή άλλως να ξεκινήσει πολύ «δειλά» καθώς τον Μάιο, όσοι ζεσταίνονται με πετρέλαιο θέρμανσης, εκμεταλλεύτηκαν την απότομη βουτιά της τιμής και την παράταση της περιόδου διάθεσης και γέμισαν μέχρι και... τενεκεδάκια. Αυτό, εξασφαλίζει λίγο χρόνο στο οικονομικό επιτελείο να μελετήσει κατά πόσο μπορεί να σχεδιαστεί πλέον ένα ολοκληρωμένο επίδομα θέρμανσης και όχι ένα επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Το «νέο επίδομα» θα έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και στόχευση σε σχέση με αυτό που δινόταν μέχρι σήμερα. Ενώ μέχρι σήμερα επιδοτούνταν -ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή όπου βρίσκεται το κάθε ακίνητο αλλά και την επιφάνειά του- η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, φέτος σχεδιάζεται πλήρης μετασχηματισμός ώστε τα νοικοκυριά να εισπράττουν «ζεστό χρήμα» για θέρμανση ανεξάρτητα από το είδος της ενέργειας που καταναλώνουν: ηλεκτρικό ρεύμα (για ηλεκτρικά καλοριφέρ, κλιματιστικά ή αντλίες θερμότητας), πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ακόμη και καυσόξυλα. Οι κλιματολογικές συνθήκες και το εισόδημα, θα παίζουν και πάλι ρόλο στον προσδιορισμό του ποσού του επιδόματος καθώς ο στόχος είναι να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος της δαπάνης για τα φθηνά νοικοκυριά. Το κυριότερο όμως είναι να μπορούν να επιδοτηθούν όλα τα νοικοκυριά και όχι μόνο αυτά που εξακολουθούν να έχουν εγκατεστημένες δεξαμενές και καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης.

Το νέο επίδομα βρίσκεται, σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, στο στάδιο του σχεδιασμού. Δεδομένου ότι ο χειμώνας πλησιάζει -σε 10 ημέρες ξεκινάει και η φετινή σεζόν του πετρελαίου θέρμανσης- οι αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενώ θα πρέπει να δεσμευτεί και το σχετικό κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισμό. Το οικονομικό βάρος θα πέσει στον προϋπολογισμό του 2020 καθώς η λογική της «προκαταβολής» θα παραμείνει. Βέβαια, στη συνέχεια θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο στους καταναλωτές να αποδείξουν ότι προχώρησαν στην δαπάνη για θέρμανση. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι του σχεδιασμού. Με το πετρέλαιο θέρμανσης, η αγορά και η πληρωμή του καυσίμου μπορούσε να αποδειχθεί εύκολα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν ο καταναλωτής να δώσει τον αριθμό μετρητή του ρολογιού της ΔΕΗ. Με το φυσικό αέριο ή το ρεύμα, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος μεταφοράς των στοιχείων των λογαριασμών που εκδίδονται από τις εταιρείες ενώ στα καυσόξυλα προφανώς θα αναζητηθούν οι αποδείξεις λιανικής. Η προσκόμιση δικαιολογητικών σε «χάρτινη μορφή» έχει ούτως ή άλλως αποκλειστεί ως ενδεχόμενο καθώς και λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω της προσπάθειας να περιοριστούν οι μετακινήσεις και εκ του σύνεγγυς συνεργασίες, ο τρόπος υπολογισμού αλλά και διάθεσης του επιδόματος θα πρέπει να είναι απλώς και -το κυριότερο- ηλεκτρονικός. Το πιθανότερο είναι ότι θα σχεδιαστεί μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνει όλη η διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ