Εσύ σε πoια ρύθμιση θα ενταχθείς;

Τρεις ρυθμίσεις θα τρέξουν ταυτόχρονα - Σε ποια πρέπει να ενταχθείτε κατά προτεραιότητα

Εσύ σε πoια ρύθμιση θα ενταχθείς;

Από τα μέσα Μαίου και μετά, οι οφειλέτες θα έχουν μπροστά τους όλο το πλαίσιο των ρυθμίσεων. Θα έχουν τεθεί σε λειτουργία και οι τρεις πλατφόρμες –και αυτή για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, και αυτή για τα χρέη στην εφορία και η αντίστοιχη των ασφαλιστικών ταμείων- και πλέον θα καλούνται να κινήσουν τις διαδικασίες ένταξης.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει να κάνουν πολύ καλούς υπολογισμούς καθώς θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους:

  1. Ποιο είναι το διαθέσιμο εισόδημα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών
  2. Ποια είναι τα οφέλη από την κάθε ρύθμιση και
  3. Ποιες είναι οι οικονομικές τους αντοχές σε βάθος χρόνου.

Δεδομένου ότι ένας πολίτης μπορεί να χρωστάει και στην εφορία, και στο ασφαλιστικό ταμείο και στην τράπεζα, οι ρυθμίσεις μπορεί να είναι ελκυστικές ως προς τους όρους που θα προσφέρουν αλλά από την άλλη γεννούν και ένα «βουνό» πληρωμών που θα πρέπει να γίνονται κάθε μήνα. Ιδού λοιπόν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα πρέπει να γίνουν οι επιλογές:

  1. Η ρύθμιση για το στεγαστικό δάνειο είναι πρώτη προτεραιότητα για δύο λόγους. Πρώτον η κάλυψη της στεγαστικής ανάγκης είναι βασική, και δεύτερον η ένταξη στην πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης (την οποία μπορεί να υπολογίσετε με μεγάλη ευκολία μέσα από το σχετικό εργαλείο του fpress.gr). Ασφαλώς πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη δέσμευση αλλά ούτως ή άλλως μια μηνιαία δαπάνη για την κάλυψη της στεγαστικής ανάγκης θα γίνεται. Η ένταξη στην ρύθμιση (ειδικά αν δεν υπάρχει εναλλακτική μέσω του νόμου Κατσέλη) θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.
  2. Η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι πολύ ελκυστική καθώς προσφέρει σημαντικό κούρεμα και του κεφαλαίου. Επίσης, μπορεί να δώσει ένα εισιτήριο για συνταξιοδότηση δηλαδή για επιπλέον εισόδημα που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπήρχε. Άρα και στην συγκεκριμένη περίπτωση, το κίνητρο είναι ισχυρό.
  3. Η ρύθμιση της εφορίας δίνει περισσότερες δόσεις (όχι απαραίτητα για όλους όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από το σχετικό εργαλείο του fpress) αλλά και διαγραφή προσαυξήσεων. Φυσικά, η εφορία έχει τη δυνατότητα –όπως και τα ασφαλιστικά ταμεία- να «χτυπήσει» και την ακίνητη περιουσία του οφειλέτη. Προς το παρόν πάντως, η ρύθμιση στην εφορία μοιάζει λιγότερο δελεαστική από τις υπόλοιπες δύο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ