Οι πρώτες προθεσμίες του 2019 που πρέπει να τηρήσουμε

Η «άγνωστη» υποχρέωση της δήλωσης δημοτικών τελών – Τα τέλη κυκλοφορίας – Η κατάθεση πινακίδων – Το επίδομα τέκνων – ο ΕΝΦΙΑ και ο ΦΠΑ – Οι επαγγελματικοί λογαριασμοί  - Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Οι πρώτες προθεσμίες του 2019 που πρέπει να τηρήσουμε

Το 2019 ξημέρωσε και ο πρώτος μήνας του χρόνου είναι γεμάτος από προθεσμίες που πρέπει να τηρήσουμε αν θέλουμε να αποφύγουμε πρόστιμα και προσαυξήσεις ή αν θέλουμε να διατηρήσουμε το δικαίωμα στην έγκαιρη είσπραξη επιδομάτων που δικαιούμαστε. Μπορεί στην επικαιρότητα να κυριάρχησε η παράταση στα τέλη κυκλοφορίας αλλά αυτή δεν είναι η μόνη υποχρέωση που έχουμε μπροστά μας. Το fpress.gr ετοίμασε τον πλήρη κατάλογο με τις γνωστές και λιγότερο γνωστές υποχρεώσεις που θα βρούμε μπροστά μας μέχρι το τέλος του μήνα.

  • Οι ιδιοκτήτες κενών διαμερισμάτων και ακινήτων –κάτι που πρέπει να αποδεικνύεται με τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος- έχουν προθεσμία έως τις 18 Ιανουαρίου να κάνουν τη σχετική δήλωση στον δήμο προκειμένου να απαλλαγούν πλήρως από κάθε χρέωση εφόσον υπήρχε αχρησία και διακοπή ρεύματος. Αφού παρέλθει αυτή η ημερομηνία, η απαλλαγή δεν θα μπορεί να γίνει αναδρομικά και ο ιδιοκτήτης «θα απαλλάσσεται από την καταβολή τελών καθαριότητας και φωτισμού από την ημερομηνία υποβολής δήλωσης του ιδιοκτήτη τους ή του νόμιμου εκπροσώπου αυτού προς τον οικείο δήμο ότι δεν ηλεκτροδοτούνται και ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Μέχρι την υποβολή της ανωτέρω δήλωσης, τα τέλη οφείλονται και θα βεβαιώνονται σε βάρος του ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ αν, παρά τη δήλωση, γίνεται χρήση ή ηλεκτροδότηση του ακινήτου, θα βεβαιώνεται επιπλέον και ισόποσο πρόστιμο».
  • Ως νέα προθεσμία για την δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού από τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες, ορίστηκε η 15η Ιανουαρίου 2019. η υποχρέωση απορρέει από την υποχρέωση των επιτηδευματιών ή των εταιριών, να έχουν μηχανήματα POS ή να συναλλάσσονται με ιδιώτες μέσα από τραπεζικό λογαριασμό, εξοφλώντας δαπάνες που συμμετέχουν στην στήριξη του αφορολόγητου. Σύμφωνα με απαντήσεις του taxisnet, όλοι πρέπει να έχουν επαγγελματικό λογαριασμό και να τον δηλώσουν, απάντηση βέβαια που δεν συνάδει με τα όσα έχει νομοθετήσει η πολιτεία.
  • Για τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων αλλά και την κατάθεση πινακίδων, ορίστηκε ως νέα προθεσμία καταβολής τους η 11η Ιανουαρίου δηλαδή η επόμενη Παρασκευή.
  • Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα πρέπει να σπεύσουν όσοι γονείς δεν έχουν κάνει ακόμη τη δήλωση Α21 προκειμένου να εισπράξουν το επίδομα τέκνων. Η πλατφόρμα έκλεινε κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου αλλά δόθηκε 15νθήμερη παράταση προς διευκόλυνση των πολιτών της τελευταίας στιγμής. Οι ενδιαφερόμενοι εφόσον κάνουν την αίτηση μέσα στην καινούργια προθεσμία, θα εισπράξουν ολόκληρο το ποσό για το 2018.
  • Χρονικό περιθώριο έως τις 15 Ιανουαρίου έχουν οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxis προκειμένου να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης στις 15 Φεβρουαρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τις 28 Ιουνίου. Τελευταία προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 31η Μαίου 2019.
  • Ο Ιανουάριος φέρνει την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ και τη «μεγάλη» δήλωση του ΦΠΑ η οποία περιλαμβάνει και τις συναλλαγές της περιόδου των Χριστουγέννων. Είναι οι τελευταίες υποχρεώσεις του προηγούμενου οικονομικού έτους οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ