Πληρώνουμε την ακριβότερη βενζίνη της Ευρώπης λόγω φόρων (πίνακας)

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν, για την εβδομάδα 5 μέχρι 11 Νοεμβρίου..

Πληρώνουμε την ακριβότερη βενζίνη της Ευρώπης λόγω φόρων (πίνακας)

Η Ελλάδα παλεύει να βγει από την οικονομική κρίση και για να χαλιναγωγήσει το χρέος, αυξάνει φόρους κάποιοι από τους οποίους είναι οι υψηλότεροι στην Ευρώπη.

Και αυτό οι Έλληνες το καταλαβαίνουν και μπροστά στις αντλίες, αφού η τιμή της αμόλυβδης είναι η δεύτερη ακριβότερη της Ευρώπης με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν, για την εβδομάδα 5 μέχρι 11 Νοεμβρίου.

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν την τιμή στη χώρα μας

Οι φόροι, τα τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις αντιστοιχούν σε 1,0234 € ανά λίτρο. Η τιμή διυλιστηρίου της απλής αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων για την Πέμπτη 08/11/2018 διαμορφώθηκε στα 0,4429 € ανά λίτρο. Το εκτιμώμενο περιθώριο των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 0,1467 ανά λίτρο (14,67 λεπτά). Η τελική τιμή λιανικής διαμορφώνεται από την τιμή διυλιστηρίου κατά 27,46 %, από τους φόρους (σταθερούς και μεταβλητούς) κατά 63,45%, και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 9,09 %

Μόνο οι κάτοικοι της Νοτίου Αφρικής και του Μεξικό δαπανούν μεγαλύτερο ποσοστό του ετήσιου εισοδήματός τους από τους Έλληνες για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η πιο φθηνή βενζίνη με μεγάλη διαφορά πωλείται στην Πολωνία, μόλις 1,18 ευρώ το λίτρο και η ακριβότερη στην Ιταλία όπου η τιμή για ένα λίτρο βενζίνης φθάνει τα 1,649

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία η πιο φθηνή βενζίνη είναι στην Πολωνία και ακολουθεί η Βουλγαρία. Στην 8η θέση βρίσκεται η Κύπρος ενώ η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση και έχει από τις πιο ψηλές τιμές ενώ η πιο ακριβή είναι η Ιταλία.

Σε ότι αφορά το πετρέλαιο πιο φθηνή χώρα είναι το Λουξεμβούργο και ακολουθεί η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Μάλτα και η Λιθουανία.

Τιμές πάνω από 1,5 ευρώ το λίτρο

Τιμές έως από 1,30 έως 1,50 ευρώ το λίτρο

Τιμές κάτω των 1,3 ευρώ το λίτρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ